(FOTO, VIDEO) RAZOKRIVENA TAJNA MEKSIČKE PIRAMIDE: Imaju nešto zajedničko sa ruskim babuškama!
Foto: Printscreen Twitt

veliko otkriće

(FOTO, VIDEO) RAZOKRIVENA TAJNA MEKSIČKE PIRAMIDE: Imaju nešto zajedničko sa ruskim babuškama!

Planeta -

Naučnici su unutar piramide Kukulkan na istoku Meksika otkrili još dve manje, što ukazuje da je ova građevina zidana slično principu pravljenja „ruskih babuški“.

Otkriće treće, dosad najmanje piramide daje novi uvid u kulturu Maja pre nego su počele da se mešaju sa populacijama središnjeg Meksika.

Ispod 30 metara visoke piramide, nalaze se još dve. Jedna je visoka 20, a druga deset metara. Najmanja piramida ovog kompleksa poznatog kao Čičen Ica sagrađena je između 500. i 800. godine, a srednja struktura koja je otkrivena još tridesetih godina prošlog veka, napravljena je između 800. i 1000. godine.

Poslednja, ona koja je vidljiva spolja, sagrađena je između 1050. i 1300.Otkriće treće, najstarije i najmanje piramide dokaz je da su piramide Čičen Ica građene u tri faze. Najmanja piramida otkrivena je zahvaljujući neinvanzivnim tehnikama skeniranja.

Piramide su građene poput ruske matruške ili babuške. U velikoj piramidi imamo jednu manju, a u njoj još manju“, kaže Rene Čaves Seguro, geofizičar i vođa istraživanja.

Različiti su razlozi gradnje piramida jedne iznad druge, a uključuju i propadanje same strukture te dolazak novog vladara na vlast, smatraju stručnjaci.

Prošle godine su arheolozi otkrili da je piramida Kukulkan sagrađena iznad depresije ili podzemne reke, a Maje su obožavali tu prirodnu pojavu koja je učestala u tom području.

Piramida Čičen Ica upisana je na spisku UNESCO-ove kulturne baštine i svake je godine poseti više od milion turista.

(vijesti.rtl.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track