FRANCUSKI SUD: Scena Hristovog rođenja ostaje, to nije nikakva provokacija!
Foto: AP

Sporna dekoracija

FRANCUSKI SUD: Scena Hristovog rođenja ostaje, to nije nikakva provokacija!

Planeta -
Ultrasekularisti su se žalili da im dekoracija vitlejemskih jaslica s bebom Isusom smeta jer je suviše religijska

PARIZ - Francuski sud odobrio je danas jednom gradiću nadomak Pariza da sačuva prikaz scene Hristovog rođenja, postavljen u vrtu opštine, iako su se građani žalili smatrajući da opština ne poštuje zakonsku sekularnost vlasti Francuske.

Sud u Melenu razmotrio je tužbu lokalnog udruženja za zaštitu sekularnosti i odlučio da je prikaz scene Hristovog rođenja više tradicionalni nego verski simbol.

"Ta scena ne predstavlja provokaciju. To je element kulture koja ima svoje mesto kao božićni ukras", izjavio je gradonačelnik Melena Žerar Mije, pozdravljajući odluku suda.

Prikazivanje scene Hristovog rođenja izazvalo je poslednih dana raspravu zagovornika "strogog" i "blagog" sekularizma, a u obzir se uzima i kulturnu dimenziju tog verskog običja. Isti slučaj se dogodio u petak u Monpeljeu, gde su gradske vlasti takođe zadržale taj božićni ukras.

Međutim, sud u Nantu, gradu poznatom po izraženoj katoličkoj tradiciji, odlučio je da ukloni prikaz scene rođenja, pozivajući se na zakon iz 1905. godine o razdvajanju crkve i države, prema kojem su zabranjene verske oznake na javnom mestu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track