GADAFIJEV ROĐAK: Vojna intervencija dovela je Libiju u vazalni položaj
Foto: Printscreen Youtube

Reakcija

GADAFIJEV ROĐAK: Vojna intervencija dovela je Libiju u vazalni položaj

Planeta -
Zapadna intervencija dovela je Libiju u "vazalni ponižavajući položaj", a nekada bogata i bezbedna zemlja, pretvorena je u ruševine, izjavio je rođak ubijenog libijskog vođe Moamera el-Gadafija, Ahmed Gadaf Al-Dam, u ekskluzivnom intervjuu za Raša tudej na arapskom jeziku.

Zapad je upotrebio ratne brodove i rakete da zaštiti bandite koji sada vladaju tom zemljom, rekao je Al Dam. Nakon svrgavanja Gadafija, nekada bogata i bezbedna zemlja, pretvorena je u ruševine, a mnogi Libijci bili su primorani da napuste svoje domove, kazao je Gadafijev rođak.

"Libija je bila jedna od vodećih država u Africi i imala je čvrstu međunarodnu reputaciju. Posle puča zemlja je postala vazal i ponižena. Budućnost se sada diktira iz inostranstva. Prošli smo kroz bol, suze, brojne smrti i moralne gubitke. I sada, pet godina kasnije, svedoci smo rezultata revolucije potpomognute NATO-om", poručio je Al-Dam.

Jedini cilj NATO intervencije je bilo ubistvo Muamera el-Gadafija, naveo je Al-Dam. U isto vreme, Gadafi nije imao moć jer je moć pripadala narodu, uključujući narodne kongrese i komitete, istakao je bivši general.

"Nije bilo diktatora ni tiranina u Libiji. Ljudi su mogli da promene sve što im se nije dopadalo. Imali su novac i oružje", ukazao je Al-Dam. Libija se sada pretvorila u "sedište reketiranja i globalne mafije", naglasio je on.

"Teroristi su dolazili u Libiju avionom, uz podršku Zapada. Zapadni ratni brodovi i rakete štitili su te teroriste koji su došli u Libiju 2011. pretvarajući se da su pravi muslimani, dodao je Al-Dam.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track