HAOS NA GEJ PARADI U ISTANBULU: Turska policija suzavcem rasturila Paradu ponosa
Foto: Tanjug

Nema prozivanja Erdogana

HAOS NA GEJ PARADI U ISTANBULU: Turska policija suzavcem rasturila Paradu ponosa

Planeta -
Turska policija ​rasterala je danas u Istanbulu nekoliko hiljada ljudi na Paradi ponosa na koje je bacala suzavce i upotrebila vodene topove, javio je Frans pres sa mesta događaja

ISTANBUL - ​Policija je intervenisala kada su neki učesnici skupa koji su nosili zastave s duginim bojama počeli da skandiraju "Fašisti" na račun vlasti turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana.

Policija je zabranila okupljenima da stignu i do čuvenog istanbulskog trga Taksim​.

Pre policijske intervencije, grupa ljudi, za koje Frans pres smatra da su nacionalisti i islamisti, napali su novinare koji su pratili skup. Najmanje pet osoba je privedeno. Drugi detalji nisu saopšteni.

Foto: Tanjug
Foto: Tanjug

Novinari povrđeni na gej paradi

ISTANBUL - Turska policija upotrebila je suzavac i gumene metke kako bi rasterala na hiljade učesnika gej parade u Istanbulu, nakon što su neki od njih počeli da uzvikuju slogane protiv predsednika, rekao je jedan od izveštača AFP. Do sukoba je došlo kada su učesnici, od kojih su mnogi nosili zastave duginih boja, osudili "fašizam" konzervativnog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana.

Policija je onda počela nasilno da razbija demonstracije, a neki od policajaca ispalili su gumene metke u okupljene. U gužvi, provladini demonstranti napali su grupu novinara koji su pokrivali događaj, uključujući fotografa AFP, i naneli im lakše povrede.

Prema očevicima i medijima, policija nije učinila ništa da napad spreči. Druga novinarka AFP je rekla da su je policajci napali dok je pokušala da snimi intervenciju policije.

Pre početka parade, policija je zatvorila pristup Trgu Taksim, mestu antivladinih protesta 2013, od kada su sve demonstracije na tom području zabranjene. Ovo je 13. gej parada u Turskoj, koja je u prošlosti održavana bez većih incidenata.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja