GENERAL MARTIN DEMPSEJ: Slika malog Ajlana može na javnost da ima isti uticaj kao i napad na Markale
Foto: AP

Krizi se ne vidi kraj

GENERAL MARTIN DEMPSEJ: Slika malog Ajlana može na javnost da ima isti uticaj kao i napad na Markale

Planeta -
General Martin Dempsej, načelnik Združenog štaba američke vojske, tvrdi da će velika izbeglička kriza na globalnom nivou trajati 20 godina zbog 60 miliona izbeglica koliko je danas u svetu

U intervjuu za BBC Njuz Dempsej je rekao da je priliv migranata u Evropu bio "najistaknutije pitanje" o kojem su SAD i vojni videri NATO-a raspravljali na redovnim sastancima u proteklih nekoliko meseci.

- U južnoj Evropi osjećaju da ne dobijaju dovoljno podrške da se izbore s ovim izazovom, u centralnoj i severnoj Evropi lideri osećaju da se radi o problemu koji treba da se rešava na jugu. Ipak, mislim da počinje polako da se shvata da ovo jeste prava kriza - smatra Dempsey, koji će 1. oktobra predati dužnost generalu džouefu Danfordu

Dempsej je naveo da je pitanje migranata koji bježe od nasilja u Siriji i severnoj Africi "nešto što ga brine".

Slika trogodišnjeg sirijskog dječaka koji se utopio kod turske obale podstakla je pažnju prema migrantima koji očajnički bježe u Evropu od rata u Siriji.

Po američkom generalu, ove fotografije mogle bi da imaju sličan uticaj kao i minobacački napad na pijacu Markale u Sarajevu koji je preokrenuo javnost u korist intervencije NATO-a u BiH.

- Sećam se da je svet stao i pogledao Sarajevo. Danas postoji 60 miliona izbjeglica u svetu, 42.000 porodica dnevno po podacima UN-a idu u izbeglištvo, a stiče se utisak da interesovanje javnosti nije na nivou onog koje je taj jedan incident u Sarajevu izazvao pre 20 godina - kazao je Dempsej.

On smatra da su posledice raspada porodica među tih 60 miliona izbeglica problem koji će budući lideri morati da rešavaju decenijama.

- Moje mišljenje u vezi s ovim jeste da moramo da unilateralno i u saradnji sa partnerima gledamo na ova pitanja kao na generacijski problem, i da se organizujemo i snabdemo da bi se na na održivom nivou suočavali s ovim narednih 20 godina - rekao je Dempsej.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja