GEOLOG IZ JERUSALIMA TVRDI: Uskrsnuće Hrista se nije dogodilo! Evo koje dokaze nudi
Foto: Profimedia

Kontroverzni dokazi

GEOLOG IZ JERUSALIMA TVRDI: Uskrsnuće Hrista se nije dogodilo! Evo koje dokaze nudi

Planeta -
Natpisi u grobu naterali su neke istraživače da zaključe kako je grob Talpiot očigledan znak da se Isus venčao, imao dete i da se Uskrsnuće zapravo nikada nije moglo dogoditi

Geolog u Jerusalimu tvrdi da je otkrio "gotovo nedvosmislene dokaze" koji bi ponovo mogli da pokrenu kontroverzu oko poslednjeg počivališta Isusa Hrista, piše Independent.

Doktor Arjeh Šimron navodi da je spreveo nove testove koji upućuju da je grobnica Talpiot, pogrebno mesto pronađeno u istočnom Jerusalimu 1980. godine, zapravo porodični grob Isusa iz Nazareta, njegove supruge Marije Magdalene i njihovog sina Jude.

Dokumentarac Džejmsa Kamerona iz 2007. nazvan "Poslednja Isusova grobnica" otkriva kako je grob sadržavao devet grobnih kutija ili "kosturnica" sa imenima "Isus, sin Josipov", "Marija" kao i druga imena vezana uz Novi Zavet.

Natpisi u grobu i približan datum ukopa naterali su neke istraživače da zaključe kako je grob Talpiot očigledan znak da se Isus venčao, imao dete i da se, s obzirom na njegove posmrtne ostatake, Uskrsnuće zapravo nikada nije moglo dogoditi.

Kontroverzne tvrdnje opovrgnute su već u vreme objave dokumentarca, a često spominjano objašnjenje jeste da su otkrivena imena bila vrlo uobičajena u to doba.

Govoreći za Njujork Tajms dr. Šimron je izjavio kako geohemijski testovi na "desetoj" kosturnici upućuju da je kutija vrlo verojatno odnesena od drugih u grobu Talpiot. To je značajno otkriće jer aramejski natpis na desetoj kosturnici kaže: "Jakov sin Josipov brat Isusov." To daje dodatnu težinu tvrdnjama da su u grobnici Isus Hrist i njegova porodica.

"Dokazi su snažniji od onoga što sam očekivao. Mislim da imam vrlo jake, gotovo neoborive dokaze da je Jakovljeva kosturnica provela dobar deo života, ili smrti, u grobu Talpiot", objašnjava Šimron.

Geohemijski testovi su, koje je sprovelo Izraelsko veće za antikvitete pod nadzorom Šimrona, funkcionisali na pretpostavci da su sve kosturnice u grobu Talpiot u jednom trenutku prekrivene bile istom vrstom gline koja pak ima prepoznatljiv mineralni sastav.

I dok će rezultati vrlo verovatno rasplamsati debatu o mogućim ostacima Hrista, još su vrlo daleko od prihvatanja u naučnim krugovima.

Kolekcionar koji poseduje Jakovljevu kosturnicu izjavio je za Tajms kako Šimronov rad ništa ne određuje dok drugi jerusalimski arheolozi čekaju službenu objavu naučnog rada.

(Jutarnji.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track