GRABAR KITAROVIĆ U JASENOVCU: Osudila zločine i ideologiju koja ih je izazvala
Foto: Ured Predsjednice RH

Obišla srpski Aušvic

GRABAR KITAROVIĆ U JASENOVCU: Osudila zločine i ideologiju koja ih je izazvala

Planeta -
Predsednica Hrvatske je odala poštu žrtvama koje su mučene i ubijane, nije spomenula srpske žrtve

ZAGREB - Hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović posetila je danas Spomen područje Jasenovac, odala počast žrtvama i poručila da kao predsednica i čovek osuđuje zločine mučenja i ubijanja koja su se tu dogodila tokom Drugog svetskog rata.

Grabar Kitarović je istakla da je ideologija koja je uzrokovala zločine u tom koncentracionom logoru moralno i pravno osuđena, prenela je Hina.

"Ta politika bila je volja režima koji se vezao uz nacističko-fašističku osovinu i na nečastan način iskoristio legitimnu želju hrvatskog naroda za svojom državom", navela je ona. "Poklanjam se žrtvama i iskazujem duboko poštovanje prema ljudima koji su ovde mučeni i ubijeni. To su ljudi koji imaju svoja imena i prezimena, koji su imali svoje porodice i domove, svoj identitet, svoje želje i nade, svoje snove, sve ono štosvaku osobu čini neponovljivom", navedeno je iz kabineta Grabar Kitarovićeve.

Naglasila je da je to stratište opomena i našem vremenu da, kako kaže, "odlučno čuvamo tekovine slobode, demokratije, ljudskih prava i uvažavanja različitosti.

"Republika Hrvatska s pravom se ponosi svojim dostignućima u zaštiti ljudskih i manjinskih prava. Kako bismo taj visoki nivo sloboda očuvali i unapređivali, posebno je važno odgajati i obrazovati mlade u ispravnom shvatanju demokratije, za istinski humanizam, za društvo u čijem će centru uvek biti čovek u svojoj neponovljivosti i jedinstvenosti," upisala je predsednica Hrvatske u knjigu utisaka.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track