GRADONAČELNIK NJUJORKA: Imamo sve razloge da verujemo da je bombaški napad bio akt terorizma
Foto: Reuters

Posle hapšenja

GRADONAČELNIK NJUJORKA: Imamo sve razloge da verujemo da je bombaški napad bio akt terorizma

Planeta -

Bombaški napad u Njujorku, u kom je ranjeno 29 oosba, bio je akt terorizma, izjavio je gradonačelnik Bil de Blazio nakon hapšenja osumnjičenog, američkog državljanina rođenog u Avganistanu.

"Imamo sve razloge da verujemo da je to bio akt terorizma", rekao je De Blazio na konferenciji za novinare, dva dana posle napada, preneo je AFP.

Konferencija je održana nakon što je policija u Nju Džersiju ranila i uhapsila Ahmada Kana Rahamija, američkog državljanina rođenog u Avganistanu, koji je osumnjičen za izazivanje eksplozija u Njujorku i Nju Džersiju tokom vikenda, javila je televizija NBC, pozivajući se na izvore u policiji.

Istovremeno, istražitelji su objavili da nema indicija da je osumnjičeni pripadao "nekoj široj ćeliji", navodi AP.

Pomoćnik direktora zadužen za kancelariju FBI u Njujorku Bil Svini je rekao da se ne traga za drugim osumnjičenim u vezi sa napadima.

Rahami je uhapšen u Lindenu, u Nju Džersiju, nakon okršaja vatrenim oružjem sa policijom. Policija ga je ranila u nogu a on je uspeo da rani jednog policajca u ruku i da pogodi još jednog u pancir prsluk.

Rahami je identifikovan kao osumnjičeni nakon što je na jednoj od eksplozivnih naprava koja nije eksplodirala pronađen njegov otisak prsta, rekao je viši policijski službenik za NBC.

Policija je potom našla još tragova koji su ukazivali na Rahamija, na mobilnim telefonima koji su bili povezani sa neeksplodiranim bombama, navodi američka televizija.

Dvadeset osmogodišnji Rahami se sumnjiči da je tokom vikenda izazvao eksploziju u kvartu Čelsi na Menhetnu u kojoj je povređeno 29 ljudi kao i da je podmetnuo bombu na trasi dobrotvorne trke američkih mairnaca u Sisajd parku i više neeksplodranih naprava na Menhetnu i bombu na stanici u Elizabetu koja je jutros deaktivirana.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track