GRČKA U HAOSU: 20.000 izbeglica čeka na granici, Makedonija pustila samo 22 ljudi
Foto: Profimedia

Veliki pritisak

GRČKA U HAOSU: 20.000 izbeglica čeka na granici, Makedonija pustila samo 22 ljudi

Planeta -
U Grčkoj se trenutno nalazi oko 20.000 izbeglica, a njihov broj se na graničnom prelazu sa Makedonijom alarmanto povećava, saopštilo je danas grčko ministarstvo za migracijsku politiku.

Kako prenose makedonski mediji, tranzitni centar Idomeni je dostigao svoj pun kapacitet i tu 4.000 izbeglica čeka na ulazak u Makedoniju, dok ih se još oko 1.500 nalazi u obližnjem mestu Polikastro na benzinskoj stanici.

Izbeglice koje su stigle do granice sa Makedonijom pored žičane ograde koja treba da ih spreči da pređu granicu organizuju proteste i traže od makedonske vlade da ih pusti da prođu, kako bi stigli do zemalja Evropske unije u koje su se uputili.

U Makedoniji su, prema navodima Ministarstva unutrašnjih poslova, dozvolu za ulazak juče dobila 22 državljanina Sirije i Iraka.

Grčke vlasti izbeglice i migrante smeštaju u kampove u Atini i Solunu, ali ih više hiljada ima i u kampovima i sportskim salama u gradovima na putu prema severu. Mnogi od njih ignorišu savete policije i peške kreću prema graninici sa Makedonijom.

Atina, Foto: Reuters
Atina, Foto: Reuters

Na autoputu "Ignacija", koji vodi od Soluna, mogu da se vide stotine migranata koji žele da stignu što bliže do granice, kao bi nastavili putovanje ka zemljama Evropske unije. Istovremeno na grčka ostrva pristižu novi migranti.

Na Rodosu, Kastelorizu, Lerosu i Kosu se nalaze 482 migranta, na Lezbosu njih 1.766 čeka da pođe prema kopnu, dok se na Hiosu nalazi 498 izbeglica i migranata.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track