GRUŠKO: NATO zaštitio Ankaru u incidentu obaranja Su-24
Foto: Printscreen Yt

Pozadina

GRUŠKO: NATO zaštitio Ankaru u incidentu obaranja Su-24

Planeta -
NATO je pružio "političku zaštitu" zvaničnoj Ankari u incidentu obaranja ruskog vojnog aviona iznad tursko-sirijske granice i zato snosi deo odgovornosti za taj događaj, izjavio je danas stalni predstavnik Rusije pri Severnoatlantskoj alijansi Aleksandar Gruško

"Razgovarao sam sa zamenikom generalnog sekretara NATO Aleksandrom Veršbouom o incidentu obaranja aviona Su-24. Obavestio sam ga o ruskom stavu prema tom incidentu i naveo vojne i političke podatke koji dokazuju da se radi o namernom napadu na ruski avion u sirijskom vazdušnom prostoru", rekao je Gruško, prenosi Itar-Tass.

"NATO je politički zaštitio Ankaru kao svoju članicu i zato Alijansa snosi deo odgovornosti za taj incident", rekao je Gruško i dodao: "Opet vidimo da politički elementi dobijaju prednost u odnosu na objektivnost, pa čak i zdravi razum".

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg je posle obaranja ruskog aviona 24. novembra izjavio da je Alijansa "solidarna sa Turskom" i da podržava "teritorijalni integritet našeg saveznika Turske".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track