HAKOVALI CEO SVET: Ruski sajt uživo prenosi hiljade privatnih kamera iz 250 zemalja!
Foto: Reuters

Opasnost iz kamere

HAKOVALI CEO SVET: Ruski sajt uživo prenosi hiljade privatnih kamera iz 250 zemalja!

Planeta -
Hakovano je 500 objekata u Britaniji, 4.591 u SAD, 2.059 kamera u Francuskoj i 1.576 kamera u Holandiji

LONDON - Regulatorna tela za zaštitu privatnosti širom sveta upozorila su javnost na postojanje ruskog veb sajta, na kome teče živi prenos sa hiljada privatnih veb kamera i sličnih uređaja iz više od 250 država i drugih teritorija.

Sajt emituje sliku sa različitih sistema, kao što su bebi monitori, privatne veb kamere i kamere koje se koriste u obezbeđivanju objekata. Kancelarija komesara za informacije (ICO) u Britaniji je saopštila da su hakeri iskoristili činjenicu da uređaji nemaju zaštitu ili imaju šifre koje je lako razbiti.

"Želim da Rusi ovaj (sajt) odmah skinu", rekao je britanski komesar za informacije Kristofer Grejem za BBC. Grejem je rekao da su prvi izveštaji o veb sajtu koji je registrovan na "prekomorskoj teritoriji pod upravom Australije", došli iz Makaa i Hongkonga, a nakon njih iz Australije i Kanade. Britanija planira "veoma brzu akciju" sa Saveznom komisijom za trgovinu, američkom agencijom za zaštitu potrošača, kako bi se sajt ugasio, rekao je Grejem.

U Britaniji, prema podacima ICO, oko 500 objekata se našlo na meti hakera, uključujući jednu teretanu u Mančesteru, kuću u Birmingemu i kancelariju u Lesteru.

Na sajtu je hakovano 4.591 kamera u SAD, 2.059 kamera u Francuskoj i 1.576 kamera u Holandiji, preneo je AFP.

Američka mreža ABC je izvestila o jednom bračnom paru iz Hjustona u Teksasu, čija je dvogodišnja ćerka bila meta verbalnog napada hakera, preko bebi monitora, kineskog proizvođača "Foscam", koji se nalazio u spavaćoj sobi devojčice. Par je bio potresen kada je čuo glas sa "britanskim ili evropskim akcentom" kako dolazi sa kamere, koji se koristeći uvredljive reči obraćao njihovoj ćerki Alison koja je spavala u krevetu. Porodica veruje da je haker devojiču zvao po imenu, jer ga je video ispisanog na zidu sobe. Dvogodišnja devojčica je gluva, što je par opisao kao "neku vrstu blagoslova" pod tim okolnostima.

Preprodavac ovih kamera u Britaniji je saopšstio da mu je namera da kontaktira svoje kupce kako bi ih podsetio na "značaj stavljanja šifre na njihove kamere".

Grejem je rekao da su ovi uređaji "veoma zgodni ako želite da proverite da li je vaše dete dobro i radnja u redu", ali da svako može da pristupi uređaju ako "ne stavite jaku šifru".

"Ako cenite svoju privatnost, stavite osnovnu bezbednosnu zaštitu", dodao je on.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track