HAN TRAŽI HITNU ISTRAGU: Veoma smo zabrinuti zbog Makedonije
Foto: Reuters

Sukobi u Kumanovu

HAN TRAŽI HITNU ISTRAGU: Veoma smo zabrinuti zbog Makedonije

Planeta -
Evropski komesar za susedsku politiku i pregovore o proširenju je rekao da sukobi u Kumanovu ne bi smeli da ometu napore za prevazilaženje političke krize u Makedoniji, koja je počela pre više meseci i dovela do blokade parlamenta i uličnih demonstracija u Skoplju

BRISEL - Evropski komesar za susedsku politiku i pregovore o proširenju Johanes Han ponovio je da su svi u Evropskoj uniji zabrinuti zbog situacije u Makedoniji. On je ponovio poziv političkim akterima da zajednički prevladaju krizu.

"Svi smo veoma zabrinuti", rekao je Han novinarima u Briselu i zatražio da makedonske vlasti hitno sprovedu "objektivnu, sveobuhvatnu i transparentnu" istragu o tome šta se dogodilo u Kumanovu.

Prema zvaničnim izveštajima makedonskih vlasti, više od 20 ljudi, uključujući i osam policajaca, poginulo je tokom sukoba sa naoružanim teroristima sa Kosova proteklog vikenda.

Han je rekao da sukobi u Kumanovu ne bi smeli da ometu napore za prevazilaženje političke krize u Makedoniji, koja je počela pre više meseci i dovela do blokade parlamenta i uličnih demonstracija u Skoplju.

"Svi zajedno treba da učine sve da spreče eskalaciju i da se kriza reši", rekao je komesar. Upitan da li zbog dramatičnih događaja namerava da poseti Makedoniju, Han je odgovorio da to zasad ne planira, ali nije isključio da bi to uskoro moglo da se desi.

"U mom poslu treba biti fleksibilan", rekao je on.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track