HANOVER POD OPSADOM ZBOG POSETE OBAME: Građanima delili krofne da ne polude zbog blokade grada!
Foto: Tanjug/AP

AMERIČKI PREDSEDNIK U POSETI NEMAČKOJ

HANOVER POD OPSADOM ZBOG POSETE OBAME: Građanima delili krofne da ne polude zbog blokade grada!

Planeta -

HANOVER - Sve oči u Hanoveru, u kom će večeras biti otvoren najveći svetski sajam industrijske tehnologije , uprte su u američkog predsednika Baraka Obamu, koji je danas stigao u poslednju posetu Nemačkoj

Državnici zapadnog sveta naći će se na otvaranju čuvenog sajma, na kojem je SAD prvi put zemlja-partner, prenosi Dojče vele. Obamu je u Hanover pozvala i dočekala nemačka kancelarka Angela Merkel sa kojom će razgovarati osim o ekonomiji razgovarati i o politici.

Metropola donjosaksonske provincije pretvorena je u bezbednosno utvrđenje, a na večerašnjem svečanom otvaranju sajma naći će se i francuski predsednik Fransoa Oland, britanski premijer Dejvid Kameron i italijanski premijer Matea Renci.

Politika će na dnevnom redu biti sutra, u baroknom dvorcu Herenhauzen, na mini-samitu, a planirano je da čelnici Francuske, Velike Britanije i Italije razgovaraju pre svega o izbegličkoj krizi. Glavna tema je, naravno, Transatlantski trgovinski i investicioni sporazum (TTIP) čije sprovođenje požuruju preduzetnici i interesne grupe sa obe strane Atlantika.

foto Tanjug/AP
foto Tanjug/AP

Nemački radio, međutim, navodi da građani koriste ovu priliku i planiraju da demonstracijama pokažu svoje nezadovoljstvo TTIP-om. Šef sindikata Verdi Frank Bzirske, koji je jedan od organizatora protesta, smatra da je Hanover pravo mesto da se „Merkelovoj i Obami“ jasno stavi do znanja da je narod protiv TTIP-a.

Prošlog oktobra je u Berlinu protiv TTIP-a protestovalo oko 250.000 ljudi, a i sada se na ulicama Hanovera očekuje nekoliko desetina hiljada građana. Ostalima je, ipak, veći problem to što, dok je Obama u gradu, praktično ne mogu normalno da se kreću. Zabranjeno je izlaziti na prozore i terase, deca ne smeju da se igraju u dvorištima, a smeće ne sme da se odlaže ispred nego iza kuća zbog straha od postavljanja bombi.

U želji da se iskupi za to što sve do sutra neće moći da funkcionišu kao sto su navikli, gradska uprava Hanovera poklonila je građanima čak 10.000 krofni, ali ni ta količina šećera najverovatnije neće biti od pomoći.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track