HAOS U ČEŠKOJ: Migranti štrajkuju glađu, trojica sebi isekla ruke u znak protesta
Foto: Reuters

Rasulo

HAOS U ČEŠKOJ: Migranti štrajkuju glađu, trojica sebi isekla ruke u znak protesta

Planeta -
Uz štrajk glađu u centru za pritvor imigranata koji čekaju na deportaciju, u Drahonjicama u zapadnoj Češkoj, trojica izbeglica su predveče naneli sebi povrede u znak protesta što ih češke vlasti drže mesecima u pritvoru i u strahu da će ih deportovati u domovinu, saopštila je češka Policija za strance.

Štrajk glađu započelo je sinoć 40 mahom Iračana pošto je u utorak jedna veća grupa deportovana, ali ne u domovinu, kako se proneo glas, već u Austriju odakle su ušli u Češku.

Iako su zaposleni u centru objasnili da nema osnova za bojazni da će Češka nekoga deportovati u Irak, štrajk glađu je grupa nastavila i nisu se danas pojavili ni na doručku ni ručku, a predveče se dvojica imigranata nanela sebi povrede.

"U Drahonjicama je popodne situacija bila dramatična. Dvojica izbeglica su sebi isekla ruke, a treći je napao obezbeđenje u centru. Kada su ga čuvari odvodili udario je glavom u staklo na vratima i razbio sebi glavu. Jedan od povređnih prebačen je u bolnicu u Žatecu. Sada je u centru mir", kazala je portparolka Policije za strance Kateržina Rendlova.

Zatvor pretvoren u centar za izbeglice, Foto: AP
Zatvor pretvoren u centar za izbeglice, Foto: AP

Petra Damsova iz ekipe volontera koji pomažu izbeglicama u tom novom centru u kome je smešteno više od 100 muškaraca bez porodica koji čekaju na odluku o deportaciji kazala je za češke medije da su policajci nastojeći da smire protest čak vezivali izbeglice za krevete.

"Tenzije medju izbeglicama rastu. Kažu da će radije izvršiti samoubistvo. Policija je intervenisala brutalno, izbeglice je vezivala za krevete", kazala je Damsova.

Ministar unutrašnjih poslova Češke Milan Hovanec rekao je danas da štrajkom glađu izbeglice pritvorene u Drahonjicama neće iznuditi ništa, a dodao je da je trenutno prioritet Češke da počne vraćanje izbeglica u one evropske zemlje iz kojih su u Češku došli.

Drahonjice je novi centar zatvorenog tipa za imigrante koji nelegalno ulaze u Češku, a u pitanju je nekadašnji zatvor renoviran tako da ni nevladine organizacije ni ministar pravde Robert Pelikan koji kritikuje oštro neke druge logore za izbeglice u Češkoj na ovaj objekt kapaciteta 240 ljudi nemaju zamerki.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track