NAPRAVIO HAOS U ČEŠKOJ: Uhapšen čovek koji je pretio da će razneti 10 gradova!
Foto: Printscreen Twitter

Lažna dojava

NAPRAVIO HAOS U ČEŠKOJ: Uhapšen čovek koji je pretio da će razneti 10 gradova!

Planeta -

Češka policija uhapsila je osobu koja je dojavila da će na najmanje 10 mesta širom Češke posle podne eksplodirati podmetnute bombe.

Stotine policajaca evakuisale su zbog toga ubrzano činovnike iz sedišta gradskih vlasti u Pragu, Pardubicama, Plzenu, Mladoj Boleslavi, Jičinu, jednu školu, a u podne su zatvorene i glavne železničke stanice u Pragu, Plzenu i Pardubicama.

Železničke stanice i zgrade na najmanje 10 mesta širom Češke pregledali su temeljno pirotehničari sa specijalno obučenim psima, ali nigde eksploziv nije nađen i Češke železnice mogle su po podne da obnove saobraćaj na tim deonicama.

"Nigde nije nađena nikakva bomba. U Hradecu Kralove uhapšen je 41-godišnji muškarac. Preti mu do pet godina zatvora", saopštila je portparolka policije Marketa Janovska.

Za širenje takvih glasina, Čehu preti čak osam godina zatvora ako šteta zbog evakuacije pređe sumu od 185.000 evra.

Lažne dojave da su negde podmetnute bombe poslednjih godina sve češće su u Češkoj i portparolka Janovska rekla je da je policija istraživala prošle godine 214 slučajeva širenja takvih uznemirujućih glasina i lažnih uzbuna da su podmetnute bombe i u 120 slučajeva otkrila je krivce.

U susednoj Poljskoj lažne dojave poprimile su razmere epidemije, gde poljske šaljivdžije najradije dojave da je bomba podmetnuta u ministarstvima ili na dva međunarodna aerodroma u Varšavi.

Posle slučaja da je isti mlađi Poljak, pošto se napio, čak tri puta ovog proleća naterao aerodrome "Frederik Šopen" i "Modlin" u Varšavi da evakuišu terminale i obustave letove zbog navodne podmetnute bombe, Uprava poljskih aerodroma odlučila je da od njega u civilnoj parnici zahteva odštetu - stotine hiljada evra, koliko je koštala policijska pretraga, obustavljanje saobraćaja na aerodomu, preusmeravanje letova, a pozvala je i putnike da ga tuže i traže odštetu za neprijatnosti i kašnjenje.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track