HAOS U SVEMIRU: Nestala ruska raketa Proton-M sa meksičkim satelitom
Foto: Printscreen Youtube

Izgubili kontakt

HAOS U SVEMIRU: Nestala ruska raketa Proton-M sa meksičkim satelitom

Planeta -
Da je nešto krenulo napako pokazala je telemtrija na raketi koja se zaustavila minutu pre nego što je meksički satelit za komunikaciju “ MexSat-1 težak 5, 4 tone trebao je biti lansiran u orbitu

MOSKVA – U Svemirskom centru Bajkonur u Kazahstanu, rano jutros lansirana je ruska raketa Proton –M koji nosi meskički satelit za komunikacije, ali je raketa brzo po lansiranju izgubljema.

Da je nešto krenulo napako pokazala je telemtrija na raketi koja se zaustavila minutu pre nego što je meksički satelit za komunikaciju “ MexSat-1 težak 5, 4 tone, čiji izgradnju je finansirala Meksička vlada uz pomoć kompanije Boing Satelit Sistem, trebao je biti lansiran u orbitu.

Jedan od visokih ruskih zvaničnika je rekao da se strahuje da su raketa i satelit izgubljeni.Inače ovo nije prvi put da ruska raketa Proton-M ima problema.

U aprilu 2013. godine ova raketa se srušila ubrzo po lansiranju i eksplodirala prilikom udara od tlo- Lanisranje rakete je bilo prnošeno u živo preko TV kanala.

U decembru 2010. izgubljena su tri ruska satelita kada je Proton M pap u Tihi okena 1.500 km severozapadno od Honolulua zbog kvara na raketnom pogonskom bloku.( RT)

http://www.youtube.com/watch?v=NKRT2BRN2HM

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja