HIT: Cimer patrijarha Pavla lider Grčke?

Arhiepiskop Albanije Ciprasov novi pik

HIT: Cimer patrijarha Pavla lider Grčke?

Planeta -
Premijer želi da titulu predsednika Helenske Republike ponese vladika Anastasije Janulatos

ATINA - Grčki premijer Aleksis Cipras ponudio je položaj predsednika Helenske Republike arhiepiskopu Anastasiju Janulatosu, poglavaru Albanske autokefalne pravoslavne crkve i nekadašnjem cimeru pokojnog srpskog patrijarha Pavla, pišu grčki mediji.Dosadašnji predsednik Karlos Papuljas podneo je ostavku nakon pobede Sirize na vanrednim parlamentarnim izborima.Ne želi u politikuGrčki list To vima preneo je vest da je arhiepiskop Anastasije na listi mogućih kandidata za predsedničko mesto, o čemu bi trebalo da odluči parlament.- Janulatosa su za predsednika predložili članovi Sirize bliski Svetoj Gori. Međutim, arhiepiskop je odbacio tu mogućnost jer, kako kaže, želi da nastavi svoju versku i socijalnu misiju u Tirani. Ipak, deo ljudi iz vrha Sirize ne odustaje, pa će nastaviti da ubeđuju arhiepiskopa da promeni mišljenje - pišu grčki mediji.

I dalje cenjen... Patrijarh Pavle
I dalje cenjen... Patrijarh Pavle

Kako navode, Siriza traži nestranačku ličnost koja bi došla na mesto predsednika, a funkciju je zasad odbio evropski komesar za migracije Dimitris Avramopulos. Upravo zbog toga je veliki pritisak na Janulatosa, čiji bi dolazak na čelo Grčke imao značajnu simboliku za Grke.Inače, arhiepiskop Tirane, Drača i cele Albanije rođen je u Pireju, u Grčkoj, 4. novembra 1929. godine, a na čelu AAPC je od 1992. Studirao je teologiju na Univerzitetu u Atini, religiologiju, misionarenje i etiologiju na univerzitetima u Hamburgu i Marburgu u Nemačkoj.

Sveta Gora... Pavle (drugi zdesna) i Anastasije sa kolegama
Sveta Gora... Pavle (drugi zdesna) i Anastasije sa kolegama

Veliki prijateljiKao arhiepiskop Albanije (od 1992) uzdigao je iz ruševina AAPC. U Albaniji, kako tvrde tamošnji mediji, nikad nije bio u potpunosti prihvaćen zbog svog grčkog porekla.Zanimljivo je da je bio veliki prijatelj pokojnog patrijarha Pavla, s kojim je bio cimer za vreme studija na Svetoj Gori.

TurnejaEU POPUŠTANovi grčki premijer Aleksis Cipras i ministar finansija Janis Varufakis juče su stigli u Rim u okviru evropske turneje, na kojoj očekuju podršku za pregovore o grčkom javnom dugu.EU je spremna da prilagodi svoju ekonomsku politiku da bi pomogla prezaduženoj Grčkoj, ali odbija da napravi sveobuhvatne izmene kako bi udovoljila novoj vladi u Atini, izjavio je juče predsednik EK Žan-Klod Junker.

ČinjeniceO TITULI- Predsednik Helenske Republike bira se u parlamentu- Uloga predsednika u Grčkoj od 1986. ceremonijalna je- Karlos Papuljas je predsednik od 2005.- Tri puta je bezuspešno organizovano g lasanje za njegovu smenu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track