HJUMAN RAJTS VOČ: Izbeglice u Mađarskoj zarobljene u jezivim uslovima
Foto: Rojters

Novi zakoni

HJUMAN RAJTS VOČ: Izbeglice u Mađarskoj zarobljene u jezivim uslovima

Planeta -
Hiljade su zarobljene u centrima za registraciju u mestu Reske, u kampovima u Segedinu, i na stanici Keleti u apsolutno užasnim uslovima. Mađarska je dužna da obezbedi uslove za boravak ovih ljudi, ali to ne čini, navodi se u izveštaju

Mađarska krši internacionalne i svoje zakonske regulative prilikom obezbeđivanja adekvatnog smeštaja i uslova za izbeglice, kaže regionalna istraživačica Hjuman rajts voča za Balkan i Istočnu Evropu Lidija Gal.

Prema njenim rečima, ova država ne ispunjava svoju obavezu da tim ljudima obezbedi humane uslove.

“Hiljade su zarobljene u centrima za registraciju u mestu Reske, u kampovima u Segedinu, i na stanici Keleti u apsolutno užasnim uslovima. Mađarska je dužna da obezbedi uslove za boravak ovih ljudi, ali to ne čini”, navodi ona.

Gal dodaje da će novi zakoni koje bi mađarski parlament trebalo da usvoji narednog utorka doneti nove probleme na granici Srbije i Mađarske.

“Granica će biti zapečaćena i tranzitne zone će biti izgrađene na ničijoj zemlji, što znači da tehnički neće biti na mađarskoj teritoriji. To je fikcija, jer dok god mađarske vlasti kontrolišu tu teritoriju, njihova jurisdikcija je na snazi. Ne možete jednostavno izdvojiti jedan deo zemlje i reći kako ljudska prava tu ne važe”, kaže Gal.

Prema njenom mišljenju, novi zakoni prema kojima će procedura provere za dobijanje azila biti ubrzana na svega osam dana značiće da će taj posao biti odrađivan pro forme, i da će ljudi masovno biti vraćani u Srbiju, koju je mađarska vlada 1. avgusta označila kao bezbednu tranzitnu državu, prenosi N1.

Podsetimo, novi mađarski zakoni značiće automatsku zatvorsku kaznu za izbeglice koje ilegalno pokušaju da pređu granicu, a pomaganje ovim ljudima takođe će se tretirati kao krivično delo.

HRW: Nema vode ni medicinske nege

HRW je u saopštenju za javnost navela da su mađarske vlasti odbile njen zahtev, kao i zahteve drugih organizacija i novinara da posete centre poznate kao "Hangar 1" i "Hangar 2". Ipak, kako se dodaje, uspeli suda dođe na 500 metara od centara, kao i do fotografija iz "Hangara 1" u razgovaru s 24 tražilaca azila.

Unutar tih prostora se izbeglice drže u malim grupama šatora u otvorenim prostorima ograđenim metalnim ogradama. Intervjuisani su rekli da im je dato malo ili nimalo podataka o propisima o pritvoru i administrativnim procedurama. Nema stalnih ni prevodilaca, što doprinosi problemima u komunikaciji.

Mnogi od intervjuisanih izgleda da su bili zadržani duže od 36 sati koliko je po mađarskom zakonu dozvoljeno za policijsko zadržavanje u svrhu registracije na granici. Takođe su rekli da praktično nemaju nikakvu medicinsku negu u centrima, kao i da su dobijali jedva jestivu hranu. Kažu i da nedostaje pijaće vode i da su mnogi morali da pribegnu nečistoj vodi namenjenoj pranju.

"Molio sam ih za mleko za bebu i samo su mi rekli da odem. Potrebna nam je čista voda za bebu i decu (drugih porodica), ali nam je policija rekla da uzmemo prljavu vodu", rekao je čovek koji je kod Reske zadržan sa suprugom i detetom.

HRW je naveo da je skoro 150.000 izbeglica stiglo u Mađarsku u 2015. godini, kao i da je do 3.000 njih prešlo iz Srbije svaki dan prošle nedelje.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja