HLADNI RAT SE NASTAVLJA: Rusi proveravaju da li su Ameri bili na Mesecu!
Foto: Profimedia

Teoretičari zavere trljaju ruke

HLADNI RAT SE NASTAVLJA: Rusi proveravaju da li su Ameri bili na Mesecu!

Planeta -
Istraga bi se bavila nestankom originalnih snimaka sa poslednjeg sletanja na Mesec 1969. godine, kao i gde se nalazi kamenje doneto sa Zemljinog prirodnog satelita tokom nekoliko misija

Sve napetiji odnosi između Sjedinjenih Američkih Država i Rusije mogli bi se naći pred novim izazovom: ispitivanjem Rusije da li su Amerikanci sleteli na Mesec.

Portparol Istražnog komiteta pri ruskoj vladi Vladimir Markin navodi da bi takva istraga mogla da otkrije nove uvide u istorijska putovanja u svemir, piše Izvestija, a prenosi Vašington post.Prema navodima Moskovskog tajmsa, Markin bi podržao istragu koja bi se bavila nestankom originalnih snimaka sa poslednjeg sletanja na Mesec 1969. godine, kao i gde se nalazi kamenje doneto sa Zemljinog prirodnog satelita tokom nekoliko misija.

„Ne tvrdimo da nisu leteli (do Meseca) i napravili film o tome. Ali, svi naučni, ili možda kulturni, artefakti su deo zaostavštine ljudske vrste i njihov nestanak je zajednički gubitak. Istraga će pokazati šta se dogodilo“, istakao je Markin.

Međutim, Markinove reči najverovatnije neće zabrinuti Nasine zvaničnike. Još 2009. godine, predstavnici Američke agencije za istraživanje svemira priznali su da je zbog mera štednje obrisano 200.000 snimaka, među kojima su bili i originalni video-zapisi prvog sletanja na Mesec, javio je Rojters.

Nasa je, ipak, uspela da dođe do kopija snimaka sletanja zahvaljujući izvorima poput arhive stanice Si-Bi-Es njuz.

Sa druge strane, Nasa je isticala da su tlo i kamen sa Meseca jedinstveni.

Razlikuju se od bilo čega na Zemlji u toliko različitih aspekata“, naglasio je 2001. godine Dejvid Mekej, jedan od čelnika Nasinog ogranka „Džonsonov kosmički centar“, gde se skladišti najveći deo materijala pribavljenog na misijama.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track