HOLANDIJA DEMANTUJE TV RTL: Nije tačno da je malezijski avion oboren raketom iz ruskog BUK!
Foto: AP

Lažni izveštaji

HOLANDIJA DEMANTUJE TV RTL: Nije tačno da je malezijski avion oboren raketom iz ruskog BUK!

Planeta -
Istraga o uzroku nesreće je u toku i usmerena je na mnogo više izvora, a ne samo na taj šrapnel, kažu holandski istražitelji

AMSTERDAM - Holandija je demantovala izveštaje da je malezijski putnički avion, koji se srušio u istočnoj Ukrajini u julu prošle godine sa 298 putnika i članova posade, oborila raketa iz sistema BUK.

Holandska agencija za bezbednost (DSB), koja istražuje uzrok nesreće, odgovorila je na izveštaje koje je objavila holandska televizija RTL da je avion oboren raketom iz protivavionskog raketnog sistema ruske proizvodnje.

"Istraga o uzroku nesreće je u toku i usmerena je na mnogo više izvora, a ne samo na taj šrapnel", navela je holandska agencija. "Dodatni materijal za istragu je dobrodošao, ali je apsolunto neophodno da se nesporno dokaže da postoji veza između materijala i oborenog aviona", istaknuto je u saopštenju koje prenosi Raša tudej.

Televizija RTL je juče objavila da se metalni deo sa mesta pada aviona, navodno, podudara sa BUK raketom zemlja-vazduh. Taj deo je pre nekoliko meseci pronašao jedan holandski novinar u selu Grabovo, blizu mesta na kome se avion srušio prošle godine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track