Hrvati neće kvariti odnos sa Srbijom!  Štrbac: Ne može gore od ovog
Foto: Reuters

Kakvu će politiku prema nama voditi šefica Hrvatske

Hrvati neće kvariti odnos sa Srbijom! Štrbac: Ne može gore od ovog

Planeta -
Sve je pogoršano za vreme Josipovića, a veze Zagreba i Beograda lošije su nego kad je na vlasti bio HDZ, kaže predsednik centra „Veritas“

ZAGREB - Dan nakon objavljivanja iznenađujućih rezultata predsedničkih izbora u Hrvatskoj, koju će prvi put od proglašenja nezavisnosti te zemlje voditi žena - Kolinda Grabar Kitarović, domaći analitičari složili su se u oceni da će politika suseda prema Srbiji ipak ostati ista i posle odlaska Ive Josipovića.

Međutim, Savo Štrbac, predsednik Dokumentaciono-informacionog centra „Veritas“, rekao je za Kurir da su odnosi između Srbije i Hrvatske toliko loši da Srbima ne može biti gore.- Ti odnosi su pogoršani za vreme prethodne vlasti Josipovića i gori su nego kad je na vlasti bio HDZ. Dovoljno je pomenuti antićiriličnu histeriju u Vukovaru, koja je bila i antisrpska, pa koncerte Tompsona, na kojima su desetine ljudi uzvikivale „Srbe na vrbe“. Razbijane su i glave povratnicima i uništavana njihova imovina - kazao je Štrbac, ali je ipak naglasio da Grabar Kitarović, kao diplomata od karijere, možda može da popravi te odnosi.Poboljšanje- Milanovićeva vlada je htela nešto da uradi, postavljala je ćirilične table, ali su ih branitelji iz HDZ razbijali. Oni sada mogu da prestanu to da rade i pre će poslušati svog predsednika nego onog iz suparničke koalicije. Kolinda Grabar Kitarović može da ubrza i proces rešavanja pitanja Srba nestalih za vreme rata u Hrvatskoj - naglasio je on.

I Milorad Pupovac, predsednik Samostalne demokratske srpske stranke iz Hrvatske, smatra da pobeda Kolinde Grabar Kitarović u narednih godinu dana neće promeniti ništa kad je reč o odnosima Zagreba i Beograda, jer će njena Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) nastaviti političku kampanju do parlamentarnih izbora krajem godine.- U toj kampanji Srbija neće biti gledana u pozitivnom svetlu. U tom razdoblju ne treba očekivati napredak odnosa sa Srbijom, a povremeno zaoštravanje je sasvim sigurno. Za Srbe koji žive u Hrvatskoj to može značiti da će se naći u procepu sukoba između aktuelne vlade na čelu sa Zoranom Milanovićem i HDZ - rekao je Pupovac za Kurir.Retorika HDZOn je podsetio da je Grabar Kitarović posle pobede prvo otišla da se sretne s braniteljima koji mesecima protestuju u Zagrebu i nosioci su antićirilične kampanje.- I njen pobednički govor je uobičajena retorika HDZ. Nadamo se da nju više neće primenjivati kad bude položila zakletvu za predsednicu Republike i kad se zakune na Ustav - naglasio je Pupovac.

SPOR Hrvatski analitičari ocenjuju smenu vlasti u zemlji POSLE JOSIPOVIĆA, PADA I VLADAHrvatske političke analitičare nije iznenadila pobeda Kolinde Grabar Kitarović, kandidatkinje HDZ, na izborima koje su okarakterisali kao uvertiru u parlamentarne izbore. Na njima će, kako navode, najverovatnije pobedu odneti HDZ, čime će vlada takozvane Kukuriku koalicije, na čijem je čelu Zoran Milanović, postati prošlost. Grabar Kitarović je nakon saopštenja rezultata rekla da je Milanović još nije nazvao da joj čestita.- Ukoliko vlada nema rešenja, onda treba insistirati da idemo dalje. To uključuje i traženje prevremenih izbora. Okupiću sve političke snage u zemlji, jer stanje je teško - najavila je ona.

Prvi lapsusOTCEPILA VOJVODINU OD SRBIJEKolinda Grabar Kitarović poručila je nakon objavljivanja prvih rezultata da će raditi za Hrvatsku kako bi ona bila među najrazvijenijim zemljama EU i sveta.- Boriću se i za prava manjina u Hrvatskoj i tražiti da ona budu što veća, ali ništa manje neću tražiti ni za Hrvate u Srbiji i Vojvodini i u drugim susednim zemljama - rekla je Kolinda, na šta je dobila veliki aplauz. To je izazvalo niz negativnih komentara na internetu, s obzirom na to da je Vojvodinu odvojeno od Srbije nazvala susednom zemljom.

ČinjeniceOD DEVOJKE SA SELA DO SARADNIKA SEKRETARA NATO- Kolinda Grabar Kitarović rođena je 1968. u selu Lubarska kod Rijeke- otac joj je bio mesar, a ona je bila jedina devojčica u selu- s obzirom na to da su Grabarovi bili poznati i po uzgoju krava, mlada Kolinda nije se ustezala i da ih muze- završila je srednju školu u u Los Alamosu u SAD pošto je 1983. dobila stipendiju, a zatim Filozofski fakultet u Zagrebu- godine 1993. učlanila se u HDZ i tada počinje njen politički uspon- od decembra 2003. do februara 2005. bila je ministar za evropske integracije i tada je zapala za oko javnosti- tada je redovno na sastanke nosila bebu i s njom izlazila da bi je podojila

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track