DO PREDSEDNIKA U DRUGOM KRUGU: Josipović osvojio 38,6 Grabar Kitarović 37,1 odsto glasova
Foto: Tanjug

Izbori u Hrvatskoj

DO PREDSEDNIKA U DRUGOM KRUGU: Josipović osvojio 38,6 Grabar Kitarović 37,1 odsto glasova

Planeta -
Josipović je, na osnovu obrađenih podataka za 99,61 odsto biračkih mesta, osvojio 38,56 odsto glasova, Kolinda Grabar Kitarović 37,08, Ivan Sinčić 16,47 odsto, a Milan Kujundžić 6,29 odsto glasova
1 / 5 Foto: Tanjug

ZAGREB - Građani Hrvatske biraće budućeg predsednika u drugom krugu izbora, 11. januara pošto ni jedan od kandidata nije uspeo da osvoji više od 50 odsto glasova izašlih na birališta, pokazuje večeras objavljena izlazna anketa.

Prema rezultatima koje je objavila hrvatska Državna izborna komisija na svojim Internet stranicama, danas je u prvom krugu predsedničkih izbora u Hrvatskoj Ivo Josipović pobedio, ostvarivši minimalnu prednost ispred Kolinde Grabar Kitarović.

Tako će se Josipović i Grabar Kitarović nadmetati u drugom krugu izbora koji će biti održani 11. januara sledeće godine.

Josipović je, na osnovu obrađenih podataka za 99,61 odsto biračkih mesta, osvojio 38,56 odsto glasova, Kolinda Grabar Kitarović 37,08, Ivan Sinčić 16,47 odsto, a Milan Kujundžić 6,29 odsto glasova

Iako Ivan Sinčić (Živi zid) nije uspeo da osigura mesto u trci u drugom krugu, s osvojenih 16,95 odsto glasova, kao dosadašnji anonimac u javnom životu, predstavlja iznenađenje izbora, prenosi Hina.

Na začelju je Milan Kujundžić (Savez za Hrvatsku) s 5,05 odsto glasova. Rezultati se zasnivaju na 24,41 odsto obrađenih biračkih mesta.

"Odradili smo kampanju, odradili smo i glasanje. Sada smo došli daproslavimo naš rad i našu pobedu. Bez obzira na sve rezultate, mi smo napravili veliku stvar", naveo je Sinčić na Zagrebačkom velesajmu gde očekuje rezultate predsedničkih izbora.

Dosadašnji izborni rezultati razlikuju se od procena koje je u izlaznim anketama za nacionalne televizijske kuće radio Ipsos puls, a prema kojima se vodila "mrtva trka" između Josipovića i Grabar Kitarović, s približno osvojenim brojem glasova.

Hrvatski predsednik bira se većinskim izbornim sistemom, odnosno biće izabran kandidat koji dobije većinu glasova svih birača koji su glasovali (50 odsto plus jedan glas).

Ukoliko se to ne dogodi, dvoje kandidata s najvećim brojem glasova idu u drugi krug koji se održava 14 dana kasnije, 11. januara.

Predsednički mandat traje pet godina i, prema hrvatskom Ustavu, niko ne može biti biran više od dva puta uzastopno na tu funkciju.

Obraćajući se javnosti iz svog izbornog štaba, Josipović se zahvalio građanima što su "po ovom teškom vremenu" izašli na izbore i istakao kako je njegova opcija pobedila, jer je ponudio program za Hrvatsku drugačiju nego danas - "koja otvara nove perspektive i modernu ekonomiju 21. veka, u kojoj će se poštovati vrednosti tradicije hrvatskog društva".

"Moto moje politike je pravda. Nema mesta na političkoj sceni onima koji su pokrali Hrvatsku i prevarili ovaj narod i nema mesta politikama koje sprovode korupciju, koje se kite tuđim perjem i politikama koje uništavaju egzistenciju naših ljudi", rekao je Josipović.

On je istakao kako su vrednosti hrvatskog društva poštenje, rad i marljivost.

Na konferenciji za novinare u izbornom štabu HDZ-a, Kolinda Grabar Kitarović, koja je osvojila nešto više od 37 odsto glasova, svega 1,4 odsto manje od Josipovića, naglasila je kako je situacija u Hrvatskoj teška.

"Privreda nam je u krizi i zato smo doneli odluku da nećemo mnogo trošiti u ovoj kampanji. Pokazali smo hrvatskom narodu da saosećamo s njegovim teškoćama, a to sve ne bi bilo moguće bez volontera, bez mladeži. Evo vam budućnosti Hrvatske", rekla je Grabar Kitarović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track