HTELI DA OČISTE ULICE: Sveštenici isterivali đavola posle gej parade u Pragu
Foto: Reuters 13 Avgust

Rituali

HTELI DA OČISTE ULICE: Sveštenici isterivali đavola posle gej parade u Pragu

Planeta -

Sveštenici "Vizantijskog katoličkog patrijarhata" i 30 aktivista za tradicionalnu porodicu prošli su kroz Prag trasom prošlonedeljne gej parade, da bi "očistili" ulice od, kako su naveli, "homosatanizma" i izveli ritual "isterivanja đavola".

Samozvani patrijarh Elijaš, koji predvodi tu grupu sveštenika-otpadnika, izbačenih 2011. godine iz Ukrajinske katoličke crkve, pročitao je apel predsedniku Češke Milošu Zemanu da pomogne da se zakonom zabrani "kult zla" i "propagiranje satanizma".

Taj kult, kako je kazao, manifestuje se pre svega aktivnostima seksualnih manjina, kao što je "Prag prajd" koji je ove godine okupio rekordnih 40.000 ljudi. Po rečima Elijaša, to je proslava antihrista, povezan sa islamom.

"Trasa kojom su prošli učesnici Prag Prajda, inficirana je homosatanizmom i zato je treba dezinfikovati", kazao je Elijaš, čiju je ekskomunikaciju iz Rimokatoličke crkve potvrdio Vatikan.

Ritual "isterivanja đavola" izveli su kod kipa Svetog Vaclava na Vaclavskom trgu u Pragu, a zatim prošli celom trasom Prag Prajda do parka Letna, na drugoj obali Vltave.

Češko društvo tolerantno je prema seksualnim manjinama, sa simpatijama gleda na njihovu borbu protiv diskriminacije.

Od 2006. godine postoji pravo na istopolne brakove, tzv. registrovano partnerstvo koje međutim ne daje ista prava kakva ima bračna veza muškarca i žene, između ostalog, partneri nemaju pravo da usvoje dete.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track