HUŠKANJE NATO NA RUSIJU: Šef poljske diplomatije traži oštriju reakciju Alijanse
Foto: Ap 22 1 2016

Zatezanje odnosa

HUŠKANJE NATO NA RUSIJU: Šef poljske diplomatije traži oštriju reakciju Alijanse

Planeta -

Šef poljske diplomatije Vitold Vaščikovski pozvao je NATO da dinamično odgovori na pretnje koje za istočno krilo NATO predstavlja Rusija, jer kako je ocenio u komentaru za Forin polisi, meka diplomatija na Rusiju ne deluje.

"Ne možemo da pobegnemo od geopolitičke realnosti: svedoci smo radikalnog pogoršavanja bezbednosti u istočnom i južnom susedstvu Evrope. Zato forsiramo kod naših saveznika dinamičniji pristup NATO i da se uzme u obzir opasnost koju predstavljaju impulsivne i politički nametljive ruske vlasti", napisao je Vaščikovski u komentaru za američki magazin.

Vaščikovski je optužio Rusiju da pokazuje mišiće na istočnoj granici NATO i da je jedini pravi odgovor na to jačanje transatlantske solidarnosti izgradnja vojne infrastrukture i razmeštanje vojnika zapadnog vojnog saveza u graničnim oblastima ka Rusiji.

"Metode meke diplomatije kakvu zastupa OEBS ne deluju, (Rusija) neprestano testira jedinstvo i vojnu aktivnost NATO, a sve to stvara prostor koji koriste ruske vlasti da se sve više priklone politici sile", napisao je Vaščikovski, javljaju danas poljski mediji.

Šef poljske diplomatije ocenio je da činjenica da je Poljska kao i druge zemlje istočnog krila ušla u NATO ne garantuje sama po sebi bezbednost i da je neophodno da se zapadni vojni savez vrati svojim korenima - da zastrašuje spoljnog agresora, razmenjuje vojna iskustva i veštine i iskazuje solidarnost prema svojim članicama kako bi zastrašivanje bilo verodostojno.

"Ukoliko NATO treba da se brani efikasno, svaka njegova članica mora da zna za šta se bori, za kakve vrednosti, za kakvu vrstu društva. Jedino tešnja saradnja izmedju SAD i Evrope i vidljivo jačanje istočnog krila NATO mogu da garantuju regionu dugoročnu bezbednost i to da Evropa više nikada neće zadavati glavobolje svetu", zaključio je Vaščikovski.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track