I DALJE NAPETO: Brisel pod pretnjom terorista, sumnja se da su došli sa izbeglicama
Foto: AP

Podignute optužnice

I DALJE NAPETO: Brisel pod pretnjom terorista, sumnja se da su došli sa izbeglicama

Planeta -
BRISEL - Brisel je i dalje pod pretnjom naoružanih terorista za kojima svim snagama traga belgijska policija koja je od sinoć uhapsila 21 osumnjičenog, a belgijski mediji su vidno preneli tvrdnju britanskog lista Sandej tajms da su najmanje četvorica islamskih terorista došli u Belgiju prikriveni u talasu izbeglica koji dolaze u Evropu.

Belgijsko tužilaštvo je danas saopštilo da je protiv dvojice podignuta optužnica na temelju saznanja da su bili deo grupe koja je pripremala oružane napade i podmetanje eksploziva.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

15 ljudi, koji su privedeni tokom racija u nedelju uveče, pušteni su na slobodu. Identitet muškarca protiv koga je podignuta optužnica nije otkriven.

Sandej tajms se poziva na belgijske istražne izvore i prenosi saznanja da je među četvoricom islamskih ekstremista koji su s izbeglicama došli u Belgiju i jedan terorista poznat po veštini da pravi bombe i "paklene mašine". Britanski list smatra da je dobar deo krivice za to nepostojanje unutrašnjih šengenskih granica, a prenosi i ocene da su desetine, ako ne i stotine terorista mogli doći preko Turske, Grčke i Libije u Evropsku uniju.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

U Briselu i celoj Belgiji su na snazi opsežne bezbednosne mere i gradonačelnik Brisela je zatražio dodatnih 288 policajaca da bi vlasti uz veoma smanjeni bezbednosni rizik mogle da ponovo otvore škole.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Vlada je dala posebna uputstva za obezbeđenje škola u celoj zemlji, uključujući jednu od napada oružjem i eksplozivom zaštićenu prostoriju u koju bi nastavnici i učenici mogli da se sklone u slučaju terorističkog napada.

Belgijska prestonica je i dalje prilično opusteo grad u kojem ne rade metro i deo tramvaja, škole, univerziteti i najveći deo radnji su zatvoreni, a na ulicama patroliraju jake mešovite patrole policajaca i vojnika.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja