I GOLF U NEVOLJI ZBOG NJEGA: Tramp uzurpirao golf turnir za svoju političku promociju
Foto: AP

Može mu se

I GOLF U NEVOLJI ZBOG NJEGA: Tramp uzurpirao golf turnir za svoju političku promociju

Planeta -
Američki milijarder juriša na republikansku nominaciju za predsedničkog kandidata i otvoreno prvenstvo Velike Britanije za žene pretvorio je u politički cirkus

TARNEBERI - Američki biznismen Donald Tramp, koji je u trku za predsedničku nominaciju republikanca izazvao velike trzavice, doneo je nevolje i u vrhunsko golf takmičenje.

Tramp, naime, između ostalog poseduje i golf teren Tarneberi u Škotskoj, gde se ove nedelje održava otvoreno prvenstvo Velike Britanije za žene. Takmičenje bi samo po sebi bilo zanimljivo jer Korejka Inbi Park pokušava da pobedom na tom turniru osvoji gren slem, Novozelanđanka Lidija Ko želi da prvi put dobije taj turnir, a Mišel Vi juri pobedu s povređenom levom nogom. Sve one su, međutim, u senci Donalda Trampa, koji ne silazi s naslovnih strana zbog teških reči koje je izgovorio u predsedničkoj trci.

Tramp je rekao da republikanski senator Džon Mekejn nije ratni heroj zato što je bio zarobljen u Vijetnamu i da on voli "ljude koji nisu zarobljeni", dok je za guvernera Južen Karoline Lindzija Grema rekao da je "idiot" i još je uživo pročitao broj njegovog telefona. U početku kampanje je na veliko nezadovoljstvo republikanskog vođstva rekao da meksički imigratni u SAD donose drogu i kriminal, a da su neki od njih i "silovatelji".

U sve to je upleo i golf, navodeći da upravna tela tog sporta podržavaju njegovo mišljenje zato što, kako je rekao, "znaju da sam u pravu". Golf se time našao u teškoj poziciji budući da je suočen s čovekom koji je kao poslovni magnat i televizijska zvezda uneo mnogo novca u taj sport, a i ima među brojnim nekretninama i 18 golf terena.

Profesionalna golf asocijacija, Ženska profesionalna golf asocijacija, Golf asocijacija SAD i Profesionalna golf asocijacija Amerike saopštili su da Trampove reči nisu u skladu s njihovom snažnom posvećenoščću inkluzivnom i gostoljubivom okruženju.

Tramp je napravio pauzu u izbornoj kampanji u SAD i došao u Škotsku gde su on i njegova pratnja zasenili takmičenje.

"To nam zaista skreće pažnju od velikog turnira koji ćemo imati ove nedelje", rekla je Vi i dodala da postoji mnogo stvari izvan njene kontrole, ali da će pokušati da kontroliše svoju igru.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track