I OBAMA LJUT NA ERDOGANA: Igra se promenila, što je mnogo, mnogo je!
Foto: AP

Oštra poruka

I OBAMA LJUT NA ERDOGANA: Igra se promenila, što je mnogo, mnogo je!

Planeta -
SAD traže od Turske da zatvori stotinjak kilometara dug deo granice sa Sirijom preko koje džihadisti i dalje neometano prelaze.

"Igra se promenila. Što je mnogo, mnogo je. Granica mora da se zatvori", rekao je neimenovani viši zvaničnik Obamine administracije u razgovoru za Vol strit žurnal.

"Ovo je međunarodna pretnja koja dolazi iz Sirije i prelazi preko turske teritorije", stoji u poruci koju je Vašington poslao turskoj vladi. SAD smatraju da bi zatvaranje granice nanelo veću štetu ISIL nego svi vazdušni napadi i procenjuju da je 30.000 turskih vojnika dovoljno za taj posao.

Američki zahtev dolazi pošto su sve veći pritisak na Tursku i žestoke optužbe da ta vlasti te zemlje pomažu teroristima ISIL i sarađuju s njima. Ne samo da su hiljade terorist iz Turske otišle u "džihad" u Siriju, već se i sirova nafta s naftnih polja koja je zauzeo ISIL prodaje u Turskoj, konstatuje Indipendent.

Vašington je pojačao pritisak na Ankaru i zbog sve žešćih optužbi na račun Turske zbog toga što je u zatvor strpala dvojicu novinara koji su objavili fotografije turskog kamiona koji prevozi naoružanje pobunjenicima u Siriji. Erdogan tvrdi da je oružje bilo namenjeno turskim paravojnim borcima u Siriji, ali to su demantovali turski političari bliski Turkmenima.

Turska se sada nalazi pod velikim pritiskom i SAD i Rusije, a posebno predsednika Vladimira Putina koji optužuje Ankaru da direktno pomaže teroristima.

(Index.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track