I TO IM SMETA: Poljaci neće da im ruski bajkeri prođu kroz zemlju ni da obeleže pobedu nad fašizmom
Foto: BETA

Netrpeljivost

I TO IM SMETA: Poljaci neće da im ruski bajkeri prođu kroz zemlju ni da obeleže pobedu nad fašizmom

Planeta -
Ruski bajkeri, među kojima su i Putinovi Noćni vukovi, žele da organizuju svečanu vožnju do Berlina u sklopu proslave 70. godina od kraja Drugog svetskog rata

VARŠAVA - Ruski motociklisti, među kojima će biti i članovi grupe Noćni vukovi, navodno bliski ruskom predsedniku Vladimiru Putinu, najavili su da će tokom svečane vožnje do Berlina povodom obeležavanja 70. godišnjice okončanja Drugog svetskog rata proći i kroz Poljsku, što je u toj zemlji izazvalo žestoke reakcije.

Ruska Federacija za moto-turizam je najavil da će povodom 70. godišnjice pobede nad nacističkom Nemačkom organizovati svečanu vožnju od Moskve do Berlina, gde bi motociklisti trebalo da stignu na Dan pobede, 9. maja, preneo je Radio Slobodna Evropa (RSE). Motociklisti planiraju da na tom putu prođu kroz Belorusiju, Poljsku, Slovačku, Austriju i Češku i usput posete spomenike ratu, memorijalne muzeje o holokaustu i groblja sovjetskih vojnika, najavila je Federacija.

Atraktivna kolona (Foto: Nemanja Pančić)
Atraktivna kolona (Foto: Nemanja Pančić)

"Ova akcija nema za cilj izražavanje političkih stavova, već podsticanje patriotskih osećaja učesnika", rekao je organizator događaja Andrej Bobrovski, koji je naveo da će na vožnju krenuti između 30 i 40 bajkera. Među njima bi trebalo da budu i članovi motociklističkog kluba Noćni vukovi, koji imaju bliske veze sa ruskim predsednikom Putinom i koji su aktivno podržavali prisajedinjenje Krima Rusiji i proruske snage na istoku Ukrajine. Kada dođu do Poljske, međutim, ruski motociklisti bi mogli da se nađu okruženima mnogobrojnijim lokalnim stanovništvom, koji neće biti posebno srećni što ih vide, navodi RSE.

Čim su Rusi obznanili svoje planove, koji su odmah preneli evropski mediji, na Fejsbuku se pojavila grupa na poljskom pod naslovom "Ne prolasku ruskih bandita kroz Poljsku". Pored toga, više od 8.000 Poljaka je potpisalo peticiju u kojoj se navodi da bi motociklistima iz Rusije "trebalo zabraniti da prolaze kroz zemlje Evropske unije i da prelaze poljsku granicu".

Organizator Bobrovski je izjavio da je upoznat sa reakcijom Poljaka na planiranu vožnju i da razmatra da se obrati ljudima koji vode pomenutu stranicu na Fejsbuku.

"Mi, naravno, ne želimo nikakve sukobe. Nemamo nikakve ekstremističke namere. Naša namera je, veoma prosto, istorijska - da odamo počast našim precima i, naravno, da do 9. maja stignemo u Berlin", istakao je on.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track