ISPOVEST OTETOG SRBINA SERŽA LAZAREVIĆA: Nisam plaćenik, često su me tukli metalnom šipkom
Foto: AP

Kidnapovala ga Al Kaida

ISPOVEST OTETOG SRBINA SERŽA LAZAREVIĆA: Nisam plaćenik, često su me tukli metalnom šipkom

Planeta -
Lazarević je rekao da je većinu zatočeništva proveo okovan u lancima i da je izgubio pojam o vremenu koji je tek povratio kada je oslobođen dok je njegov sapatnik pogubljen od strane Al Kaide koja ih je otela

PARIZ - Serž Lazarević, dvojni državljanin Srbije i Francuske, koji je pre pet dana oslobođen posle tri godine zatočeništva u Maliju, izjavio je da su ga otmičari mučili i da nije plaćenik, prenela je danas televizija Frans 2.

"Vrlo često su nas tukli metalnim šipkama", rekao je Lazarević, rođeni Beograđanin koji je u novembru 2011. godine otet zajedno s drugim Francuzem Filipom Verdonom koga su otmičari ubili dve godine kasnije.

Međutim, Lazarević kaže da to nije znao sve do sada. Lazarević je ocenio da su ga otmičari tukli jer su smatrali da je tajni agent ili plaćenik, što je on demantovao.

"Ja sam građevinski radnik, radio sam u obezbeđenju i kao izvođač radova. To su moje jedine funkcije. Tamo sam radio u cementari", rekao je Lazarević, izrazivši uverenje da je pušten u zamenu za otkpuninu.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Po njegovim rečima, cilj otmičara je bio da uzmu novac kako bi se na taj način finansirali.

U dokumentarnom prilogu na francuskoj televiziji, Lazarević je svoje otmičare opisao kao veoma mlade:

"Jedan od njih mi je rekao da ima 14 godina. To su jadni ljudi kojima daju nešto novca i oružje".

Lazarević je rekao da je većinu zatočeništva proveo okovan u lancima i da je izgubio pojam o vremenu.

"Pojam o vremenu sam povratio kad sam oslobođen. Nisam ni razmišljao o tome da se uopšte neko zauzeo za mene", rekao je on. Taj korpulentni, ali vidno mršav 50-godišnjak, kaže da su mu davali samo hleb i vodu. Lazarevića i Verdona je oteo severnoafrički ogranak Al Kaide, koji je kidnapovao mnoge ljude sa Zapada dok Francuska nije vojno intervenisala u Maliju, u januaru 2013. godine.

Francuska tvrdi da ne plaća novac za otkup, mada neki američki zvaničnici kažu suprotno. Lazarević i Verdon oteti su iz hotela na severu Malija gde su, kako tvrde njihovi rođaci, pripremali studiju za izgradnju fabrike cementa. Ali, pretpostavlja se da su iz drugih razloga bili u Maliju gde se skrivaju esktremisti afričkih ogranaka Al Kaide i drugih organizacija.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track