ISTI DAN DOBIO AZIL I POSAO: Nemačka zemlja snova za izbeglice
Foto: Rojters Sept 2015

Zašto migranti hrle u Nemačku

ISTI DAN DOBIO AZIL I POSAO: Nemačka zemlja snova za izbeglice

Planeta -
Sirijski mladi farmaceut pre tri meseca napustio Damask bežeći od Islamske države, a u Nemačkoj odmah našao zaposlenje

Nemačke novine svakoga dana objavljuju priče o ljudima iz novoga talasa izbeglica koji su već dobili posao pa su tako objavili i priču o jednome mladiću koji je dobio stalno zaposlenje isti dan kada mu je i odobren azil.

Sirijski mladić završio je u Damasku farmaciju, a porodica mu već treću generaciju vodi apoteku u središtu Damaska. Mladić je odlučio da napusti sirijski glavni grad jer je Islamska država već došla do njegovog predgrađa.

Pre tri meseca krenuo je na riskantan put u nepoznato, a sada je zaposlen u jednoj nemačkoj farmaceutskoj firmi. Prvi čovek Mercedesa Diter Zeče pozdravio je dolazak migranata konstatacijom da bi "izbeglice mogle biti pokretač novog nemačkog privrednog čuda".

Nemačke kompanije nadmeću se u davanju pomoći izbeglicama, a nogometni klub Bajern Minhen među prvima je uplatio milion evra.

S uplatama su ubrzo usledili i drugi nemački klubovi koji na svaku domaću utakmicu ugoste po nekoliko stotina izbeglica.

Slično kao u Nemačkoj, razmišljaju i ponašaju se u Švedskoj i Austriji. Ove tri zemlje najviše finansiraju izbeglice u vremenu dok im se ne odobri azil i nađe posao.

U prvih sedam meseci ove godine u Nemačku je ušlo 250.000 izbeglica, a isto toliko pristiglo ih je samo u avgustu i septembru. S pola miliona izbeglica Nemačka već oseća zasićenje svojih kapaciteta i pokušava da ublaži talas dolaska iako su rekli da do kraja ove godine očekuju miliona izbeglica.

Iz Berlina se sve češće i glasnije čuju najave da će morati drastično skresati prava azilanata kako bi ih destimulisali u njihovoj nameri da se po svaku cenu dokopaju Nemačke.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track