Bakir Izetbegović: Spreman sam da odem na svako mesto stradanja Srba u BiH
Foto: Reuters

Bošnjački član Predsedništva Bosne i Hercegovine najavio

Bakir Izetbegović: Spreman sam da odem na svako mesto stradanja Srba u BiH

Planeta -
Izetbegović je rekao da očekuje da će uskoro biti realizovana inicijativa koju je on pokrenuo, da sa preostala dva člana Predsedništva BiH poseti mesta stradanja svih naroda u Bosni i Hercegovini

BEOGRAD - Bošnjački član Predsedništva Bosne i Hercegovine, Bakir Izetbegović izjavio je da je spreman da poseti svako mesto na teritoriji BiH gde su Srbi stradali tokom poslednjeg rata.

"Početkom svog prvog mandata 2010. godine, u jednom intervjuu izrazio sam žaljenje za sve zločine koje je počinila Armija BiH prema Srbima. Izrazio sam sućut i uputio izvinjenje. Nakon te izjave, bio sam izložen snažnom medijskom pritisku u BiH. Takvu sućut upućujem ponovo i sprema sam otići na svako mesto stradanja Srba u Bosni i Hercegovini", izjavio je Izetbegović.

Izetbegović je rekao da očekuje da će uskoro biti realizovana inicijativa koju je on pokrenuo, da sa preostala dva člana Predsedništva BiH poseti mesta stradanja svih naroda u Bosni i Hercegovini.

Upitan kako komentariše slučaj Nasera Orića čije izručenje Srbija zahteva zbog zločina nad Srbima u Podrinju, Izetbegović je rekao da je činjenica da je tog ratnog komandanta Srebrenice oslobodio Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju, a da su sve ostalo "tvrdnje koje treba proveriti".

"Svako je nevin dok se ne dokaže suprotno. Ako ima novih dokaza i svedočenja, jedini nadležan sud koji ih treba uzeti u obzir, jeste sud BiH jer se radi o pretpostavci zločina koji su počinjeni u BiH od strane bosanskih građana nad bosanskim građanima. Za Srebreničane, Orić nije tek samo pojedinac, on je simbol njihovog otpora i patnje. Nakon svega što su Srebreničani iskusili od Srbije, uputiti zahtev za izručenje komandanta odbrane Srebrenice u Beograd, i tamo mu suditi, nije bila nimalo mudra niti dobronamerna odluka", istakao je Izetbegović.

On je ocenio da je hapšenje Orića iznenadilo i samog premijera Aleksandra Vučića. "Lično cenim da Vučić nije inicirao ovu stvar sa Orićem i da je ovo hapšenje ugrozilo njegovu dobru nameru da popravlja odnose. Verujem da u Srbiji i dalje ima onih koji ne misle kao Vučić kada su u pitanju odnosi Srba i Bošnjaka i koji nisu prijatelji njegove inicijative o pomirenju naroda", kazao je Izetbegović.

Dodao je da ne očekuje da će predsedniK Republike Srpske Milorad Dodik zatražiti od Rusije da u Savetu bezbednosti UN uloži veto na usvajanje britanske rezolucije o Srebrenici.

"Rusija je prihvatila činjenicu da je u Srebrenici počinjen genocid. Rezolucija ne optužuje srpski narod ili državu za počinjeno zlo, ograničava se na osudu čina genocida. Mislim da je to prihvatljivo za Rusiju", kazao je bošnjački član Predsedništva BiH.

Prema njegovim rečima, rezolucija o Srebrenici može da "promeni budućnost i da je učini sigurnijom za sve koji žive na Balkanu".

Upitan da li je premijer Srbije Aleksandar Vučić dobrodošao u Srebrenicu 11. jula, na obeležavanje 20. godišnjice zločina, Izetbegović je kazao da je takva odluka na predsedniku Vlade Srbije, a da će vlasti BiH garantovati sigurnost svim zvaničnicima koji tog dana budu bili u Srebrenici.

(Danas/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track