IZMARŠIRAO IZ MARŠA: Makron podneo ostavku u pokretu posle proglašenja pobede na izborima
Foto: AP

Potez vredan poštovanja

IZMARŠIRAO IZ MARŠA: Makron podneo ostavku u pokretu posle proglašenja pobede na izborima

Planeta -

Pariz - Novoizabrani predsednik Francuske Emanuel Makron podneo je ostavku na mesto predsednika pokreta "U marš!" koji je osnovao, javljaju francuski mediji.

Podsetimo, Makron je u nedelju pobedio u drugom krugu predsedničkih izbora u Francuskoj, tako da je ostavka usledila svega jedan dan nakon ubedljive pobede nad protivkandidatkinjom Marin le Pen i zvaničnog proglašavanja rezultata glasanja.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Rišar Feran, generalni sekretar Makronovog pokreta, zahvalio je pristalicama, kojih ima 285.000, nakon čega je održao konferenciju za novinare na kojoj je saopštio da je Makron u podne podneo ostavku na funkciju predsednika pokreta "na vanrednom sastanku upravnog odbora".

Za privremenog predsednika pokreta "U marš!", koji je Makron osnovao u aprilu 2016. godine, imenovana je Katrin Barbaru, navodi pariski "Figaro".

Vals uz Makrona

Bivši francuski premijer Manuel Vals izjavio je danas da želi da politički podrži pokret izabranog predsednika na predstojećim izborima u junu u donjem domu parlamenta.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

"Želim da se pridružim njegovom "Republici u pokretu" i budem njihov kandidat na parlamentarnim izborima ", rekao je Vals za RTL radio, preneo je Rojters.

Makron je ranije obećao da će polovina kandidata biti nova imena u politici, preneo je AP.

(Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track