U 80. GODINI: Preminuo bivši bugarski predsednik Željo Želev
Foto: Reuters

Sofija potvrdila

U 80. GODINI: Preminuo bivši bugarski predsednik Željo Želev

Planeta -
Filozof i profesor Želev imenovan je za predsednika Bugarske 1990, ali već sledeće godine pobedio je na prvim slobodnim izborima

SOFIJA - Željo Želev, prvi predsednik postkomunističke Bugarske, umro je u 80-oj godini, objavila je danas njegova porodica.

Tu informaciju potvrdilo je predsedništvo Bugarske, koje je navelo da je on iznenada umro.

Filozof i profesor Želev bio je predsednik Bugarske od 1990. do 1996. posle pobede na prvim slobodnim predsedničkim izborima u postkomunističkkoj eri. Bio je osnivač i prvi vođa prodemokratske Unije demokratskih snaga posle pada staljinističkog režima u Bugarskoj 1989. godine.

Željo Želev je 1991. pobedio na prvim slobodnim predsedničkim izborima u Bugarskoj (Foto: Reuters)
Željo Želev je 1991. pobedio na prvim slobodnim predsedničkim izborima u Bugarskoj (Foto: Reuters)

Njegov naslednik Petar Stojanov pohvalio je njegov doprinos "vraćanju bugarske porodici slobodnih i demokratskih evropskih naroda".

Želev je bio isključen iz komunističke partije 1965. i "proteran" na selo zato što je u svojoj doktorskoj tezi kritkovao neke Lenjinove teorije. U januaru 1989. bio je suosnivač Kluba glasnosti i perestrojke, grupacije koja je pokušavala da izrazi kritiku komunističkog režima podrškom za politiku sovjetskog vođe reformatora Mihajla Gorbačova.

Posle smene komuniste Todora Živkova 10. novembra 1989. Želev je osnovao antikomunističku grupu Unija demokratskih snaga. Parlament ga je imenovao za predsednika u avgustu 1990. a pobedio je na prvim slobodnim predsedničkim izborima 1991. za petogodišnji mandat.

Posle odlaska s vlasti 1996. Želev je osnovao fondaciju pod svojim imenom posvećenu istraživanjima balkanske politike.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track