IZRAEL ILEGALNIM IMIGRANTIMA: Ili keš i karta u jednom pravcu ili zatvor
Foto: Printscreen Yt

Oštre mere

IZRAEL ILEGALNIM IMIGRANTIMA: Ili keš i karta u jednom pravcu ili zatvor

Planeta -
Prvih 45.000 izbeglica je dobilo ponudu, a alternativa im je zatvor Saharonim na neodređeno

TEL AVIV - Izrael je počeo da pooštrava stav prema afričkim migrantima u vreme kad i Evropa nastoji da zaustavi poplavu izbeglica sa Bliskog istoka.

Izraelski zvaničnici savetuju imigrantima da prihvate 3.500 dolara u kešu i kartu u jednom pravcu, jer će u protivnom ostati u zatvoru u pustinji na neograničeno vreme. Imigrantima, mahom iz Eritrije i Sudana, poslata su pisma sa porukom da u roku od 30 dana prihvate tu ponudu i otputuju u neku afričku zemlju, prenose strani mediji.

U saopštenju uprave za stanovništvo i imigraciju Ministarstva unutrašnjih poslova navodi se da će biti identifikovani imigranti koji ne mogu da se vrate kući, pa će biti informisani o bezbednoj destinaciji i dobiće plaćenu avionsku kartu i hotel. Te mera će se odnositi na imigrante koji su trenutno u pritvornom centru u Holotu, a ubacili su se u Izrael i ne mogu da budu vraćeni u zemlju iz koje su došli. Iako nije navedeno koje su te treće zemlje u koje će se imigranti slati, mediji javljaju da se radi o Ruandi i Ugandi.

Prvih 45.000 izbeglica je dobilo ponudu, navodi Vašington post i dodaje da im je je alternativa zatvor Saharonim.

Ovo je nevesela alternativa: Zatvor na neodređeno (Foto: Printscreen YouTube)
Ovo je nevesela alternativa: Zatvor na neodređeno (Foto: Printscreen YouTube)

"Novac će vam biti dat na aerodromu na bezbedan način. Kada stignete u treću zemlju, dočekaće vas ljudi na aerodromu i dati informaciju o životu u zemlji i druge vazne informacije", navedno je u pismu migrantima.

Izraelski zvaničnici navodno ne žele da kažu izbeglicama kuda idu dok im ne daju avionsku kartu.U saopštenju Ministarstva unutrašnjih poslova se naglašava da će "infiltrator koji pristaje na tu proceduru početi pripreme za odlazak, a infiltrator koji odbije suočiće se saslušanjem, nakon čega će se odlučiti da li će biti zatvoren".

Doskorašnji ministar policije Gilad Erdan rekao je da će ta mera "ohrabriti infiltratore koji žele da napuste Izrael na bezbedan i dostojanstven način i to će biti efektivna za ispunjenje obećanja da se vrati život u normalu u Izraelu". Međutim, međunarodne organizacije za ljudska prava su protestovale protiv takvih planova, tvrdećii da Ruanda i Uganda nisu bezbedne i da se migrantima koji tamo stignu oduzima novac i dokumenta.

Prva grupa ilegalnih imigranata već je dobila ovu ponudu (Foto: Printscreen YouTube)
Prva grupa ilegalnih imigranata već je dobila ovu ponudu (Foto: Printscreen YouTube)

Izrael - zemlja koju su izgradile izbeglice - i ranije je davao novac u kešu afričkim imigrantima da bi otišli. Prošle godine počeo je da ih šalje u Ugandu sa novcem i kartom u jednom pravcu. Prema podacima Ministarstva unitrašnjih poslova 1.500 imigranata je od tada svojom voljom otišlo u treću zemlju, a 7.000 ih se vratilo u svoju domovinu. I dok pokušava da se oslobodi afričkih izbeglica, Izrael i dalje ohrabruje useljavanje Jevreja.

"Svim Jevrejama u Evropi i svim Jevrejima u svetu kažem da ih Izrael čeka otvorenih ruku, " izjavio je izraelski premijer Benjamin Netanijahu početkom godine posle napada na Jevreje u Parizu, podseća Dejli mejl.

Kritičari izraleske politike prema imigrantima navode da bi ta zemlja morala više prihvatati one koji beže od rata, siromaštva i ugnjetavanja. S druge strane izraelski lideri veruju da će njihov čvrst pristup - izgradnja ograde duž granice s Egiptom, pritvaranje nelegalnih migranata, nemogućnost da dobiju radnu dozvolu, spasti mnoge živote jer će drugi potencijalni imigranti odustati od opasnog putovanja do Izraela.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track