IZVEŠTAJ O BEZBEDNOSTI: Iznenadićete se na kom je mestu Srbija!
Foto: Printscreen AON

Ozbiljna situacija

IZVEŠTAJ O BEZBEDNOSTI: Iznenadićete se na kom je mestu Srbija!

Planeta -
Što se Balkana tiče, procenjuje se da je u Hrvatskoj najmanji rizik od terorističkog napada

LONDON - Zapadne zemlje, pre svega Francuska, Nemačka i Australija, sada su u mnogo većoj opasnosti od napada islamskih ekstremista nego što su bile pre godinu dana, pokazuje najnoviji izveštaj o bezbednosti u svetu britanske kompanije koja se bavi procenom rizika i bezbednosti u svetu AON.

U čak 9 zemalja, među kojima su i Belgija, Kanada, Danska, Estonija, Irska i Norveška, ozbiljno je pogoršan nivo bezbednosti, uglavnom zbog moguće odmazde terorističkih organizacija ISIL i Al Kaide.

Čak u tri od ovih devet zemalja u prvih šest meseci ove godine dogodili su se teroristički napadi koji su potresli svet. U napadu na satirični časopis Šarli Ebdo u Parizu ubijeno je 12 osoba, u napadu na kafić "Lind" u Sidneju otmičar, Iranac koji je priznao da je član ISIL, ubio je dve osobe, a u napadu na kafić u Kopenhagenu, gde se održavao okrugli na kom je gostovao švedski umetnik Larsu Vilkis, koji je 2007. godine nacrtao proroka Muhameda kao psa, ubijena je jedna osoba.

Što se Balkana tiče, u izveštaju AON navodi se da je nivo opasnosti od terorističkog napada u Hrvatskj najmanji. Na drugom stepenu su Slovenija i Crna Gora, dok Bosna i Hercegovina i Srbija, kao i južna srpska pokrajina Kosovo, drže treći stepen opasnosti od terorističkog napada.

Među najugroženije zemlje, one sa petim stepenom opasnosti od terorističkog napada, spadaju zemlje na severu i u centralnoj Africi: Somalija, Jemen, Sirija i Irak, Afganistan i Pakistan.

Među najugroženijima u Evropi (4. stepen) su Ukrajina i Turska.

Rizik od terorizma i političkog nasilja smanjen je u Albaniji, Hrvatskoj i Češkoj, kao i u Tunisu, gde je nedavno, u napadu na muzej Bardo, poginuo 21 turista.

Izveštaj AON pravljen je na osnovu tri indikatora: nivo terorizma i sabotaža, učestalost napada i izazivanje štete i, konačno, politička nesigurnost, revolucija, pobunjeništvo i rat.

(AON)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja