IZVUKAO SE: Žan-Klod Junker preživeo glasanje o poverenju u Evropskom parlamentu
Foto: Reuters

IZVUKAO SE: Žan-Klod Junker preživeo glasanje o poverenju u Evropskom parlamentu

Planeta -
Smenu predsednika Evropske komisije tražili evroskeptični poslanici zbog toga što je Junker učestvovao u velikim poreskim malverzacijama međunarodnih razmera

STRAZBUR - Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker preživeo je danas glasanje o poverenju, koje je u Evropskom parlamentu pokrenula grupa evroskeptičnih poslanika na čelu sa Britancem Najdželom Faradžom.

Samo 101 od ukupno 751 poslanika EP podržalo je inicijativu da se Junker smeni zbog svoje uloge u aferi “Luksiliks”, dok je više od 460 njih glasalo da on ostane na funkciji.

Afera je izbila neposredno pošto je Junker 1.novembra strupio na dužnost, kad je u javnost “procureo” veliki broj dokumenata koji su pokazali kako su luskemburške vlasti godinama omogućavale velikim međunarodnim korporacijama da preko fiktivnih firmi izbegavaju plaćanje poreza. Zbog toga je Faradž, vođa britanske independističke stranke Ukip, pokrenuo postupak za njegovu smenu, a njemu su se pridružili poslanici francuskog Nacionalnog fronta i niz manjih evroskeptičnih stranaka.

Na početku glasanja je došlo do manjeg incidenta, kada su britanski i francuski poslanici ispred sebe stavili nacionalne zastave svojih zemalja, dok su drugi držali transparente sa natpisom “Nećemo poreske rajeve”. Kad ih je predsednik EP Martin Šulc upozorio da pravilnik ne dozvoljava isticanje nacionalnih obeležja, poslanici su sklonili zastave, što je bilo popraćeno gromkim aplauzom ostalih parlamentaraca.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track