JANŠA: Nema razloga slaviti Dan pobede, sa njim je počela diktatura komunizma
Foto: Beta Ap

Pozdravio Čičinu rehabilitaciju

JANŠA: Nema razloga slaviti Dan pobede, sa njim je počela diktatura komunizma

Planeta -
Završetak Drugog svetskog rata je zapadnoj Evropi doneo oslobođenje, demokratiju, razvoj i pomirenje nekad suprotstavljenih država, a istočnoj Evropi, komunističku diktaturu koja je revoluciju iskoristila za uklanjanje političkih protivnika i uz masovne zločine nad poraženim vojskama i civilima, rekao je Janša

LJUBLJANA - Bivši slovenački premijer i vođa opozicije Janez Janša, oštro je kritikovao način na koji je ovih dana u Ljubljani i u drugim gradovima obeležno 70. godina od završetka Drugog svetskog rata i pobede nad fašizmom, jer su na proslavi dominirali " komunistički" simboli, utvrdio je da Slovenija nema razlog slaviti završetak jedne i početak druge " još strašnije" diktature, koja je usledila posle komunističke revolucije i masovne likvidacije političkih protivnika.

- Završetak Drugog svetskog rata je zapadnoj Evropi doneo oslobođenje, demokratiju, razvoj i pomirenje nekad suprotstavljenih država, a istočnoj Evropi, pa i Slovencima, "komunističku diktaturu" koja je revoluciju iskoristila za uklanjanje političkih protivnika i nepodobnih, uz masovne zločine nad poraženim vojskama i civilima na slovenačkom tlu, naveo je Janša u osvrtu na proslave na kojima se pojavljivala crvena zvezda petokraka i partizanske zastave.

Janša je optužio slovenačke leve stranke da i danas blokiraju istinu o događajima u Drugom svetskom ratu, prikazujući žrtve kao "kolaboracioniste", a "komunističke partizane" kao patriote i oslobodioce od nacizma i fašizma.

- Zapravo se dogodilo to da je na istoku kontinenta jedno zlo zamenjeno drugim i jednako pogubnim, ali dugotrajnijim, a ta je sudbina na žalost zadesila i Sloveniju", navodi Janša

Po njegovim je rečima pravi problem suočavanja s prošlošću u nekim zemljama istočne, srednje i jugoistočne Evrope taj što komunizam, za razliku od nacizma, nije bio vojnički poražen, nego se urušio, pa i danas postoje oni koji ga pokušavaju istorijski rehabilitovati iako je počinio mnoge zločine i unazadio ta društva.

Dekomunizacija i lustracija

Janša navodi da ima dokaza da se stvari ipak menjaju, pri čemu je po njegovim rečima "ilustrativna" i odluka kojom je nedavno u Beogradu završena sudska rehabilitacija Draže Mihailovića.

Potrebna dekomunizacija i lustracija nisu sprovedene ni u Rusiji, ni u Sloveniji ni u nekim drugim naslednicima nekadašnje SFRJ, gde je, kako navodi Janša, uslov za nacionalno pomirenje razgradnja "lažnog mita o NOB-u".Bivšem slovenačkom premijeru politički protivnici ponekad zameraju preveliku fiksiranost na istorijske događaje i gorljivi aposteriorni "antikomunizam", jer je nekada i sam bio član Saveza komunista, dok on svoju karijeru i gledanje na istoriju i ideologiju tumači postupnim sazrevanjem u vreme mladosti i političkih početaka.

U jednoj svojoj memoarskoj knjizi Janša je naveo da je tek u svojoj 30. godini saznao da mu je otac nakon rata bio zarobljen kao pripadnik slovenačkih domobranskih jedinica, i da je nakon toga počeo proučavati istorijska zbivanja i na njih drugačije gledati.

Prema mišljenju Janše i nekih slovenačkih publicista i istoričara, mnogi slovenački seljaci su za vreme Drugog svetskog rata pristupali domobranskom pokretu, verujući da će tako zaštititi porodicu i rodbinu od represija okupatora ili jer su verovali da će samo štititi svoje selo od revolucionarnih partizana, kako im je govorila crkva, ali su većinom pobijeni nakon što su ih u maju 1945. saveznici iz Austrije vratili partizanskim jedinicama.

( Index.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track