Dvoje ubijeno i dvoje ranjeno u napadu u Jerusalimu

Napad Palestinca, Islamski džihad preuzeo odgovornost

Dvoje ubijeno i dvoje ranjeno u napadu u Jerusalimu

Planeta -
Muhamed Šafik Halibi (19) je bio član Islamskog džihada, izjavio je neimenovani portparol tog pokreta. Taj pokret je pozdravio napad kao odgovor na teorističke zločine Izraela nad Palestincima

JERUSALIM - Dvoje ljudi je ubijeno i dvoje ih je ranjeno u napadu u jerusalimskom starom gradu.

Izraelske bezbednosne snage su pucale i ubile čoveka koga su identifikovali kao teroristu, javili su izraelski mediji.

Izraelska hitna pomoć je precizirala da su dva muškarca ubijena nožem, a da je jedna žena u teškom stanju i da je povređen lakše jedan mališan.

Oni su evakuisani u obližnje bolnice. Sve četvoro je iz porodice ultraortodoksnih Jevreja, koji su očito išli na Zid plača kada su napadnuti.

Policija je navela da je posle napada napadač pucao na policajce koji su pohitali na poprište napada i to iz pištolja koji je uzeo od jednog fatalno ranjenog Izraelca.

Policajci su ga potom ubili. Izraelski Kanal 10 javio je, međutim, drugačije - da je napadač Palestinac najpre više puta ubo jednog Izraelca nožem, a potom mu uzeo pištolj i pucao u njegovu porodicu i grupu turista i povredio još ukupno četvoro ljudi, uključujući i dvogodišnje dete.

Kabinet izraelskog premijera Benjamina Netanijahua, koji je trenutno u Njujorku, najavio je hitan sastanak sa šefovima bezbednosnih službi, čim se on vrati u nedelju.

Ranije danas je nekoliko Palestinaca ranjeno tokom hapšenja na Zapadnoj obali u okviru potere za palestinskim napadačima koji su u četvrtak ubili jedan par jevrejskih naseljenika pred očima njihovo četvoro male dece. Napetot je velika između Izraelaca i Palestinaca u poslednjim nedeljama.

Najviše je nereda na najsvetijem mestu u Jerusalimu koje Jevreji nazivaju Brdo hrama, a muslimani Uzvišeno utočište- Harasm al Šarif.

Tamo se nalazi džamija Al Aksa, treća po značaju u islamu, a nekada su tamo bili drevni jevrejski hramovi. Na tom mestu često sukobljavaju palestinski mladići s izraelskom policijom.

Islamski džihad, drugi islamistički pokret na palestinskim teritorijama, preuzeo je odgovornost za napad u Starom gradu Jerusalima u kojem je poginulo dvoje ljudi.

"Muhamed Šafik Halibi (19) je bio član Islamskog džihada", izjavio je Frans presu neimenovani portparol tog pokreta. Taj pokret je "pozdravio napad kao odgovor na teorističke zločine Izraela nad Palestincima".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track