JOŠ SLOVENCI UPOZORAVAJU HRVATE: Ako nastavi da pravi dramu, Hrvatska bi mogla da bude izolovana!
Foto: Profimedia, Ap

Afera Piranski zaliv

JOŠ SLOVENCI UPOZORAVAJU HRVATE: Ako nastavi da pravi dramu, Hrvatska bi mogla da bude izolovana!

Planeta -
Bivši predsednik Slovenije Danilo Turk kaže da nema "bitnog kršenja" Arbitražnog sporazuma i da hrvatski političari treba da pripaze na svoje "neobične i emocionalne izjave"

LJUBLJANA/ZAGREB - Bivši predsednik Slovenije i kandidat za generalnog sekretara UN Danilo Turk upozorio je Hrvatsku da bi mogla da ostane izolovanaa u međunarodnoj zajednici i Evropi ako nastave s "neobičnim i emocionalnim izjavama" o arbitražnom skandalu oko Piranskim zalivom.

Turk je komentarisao odluku Ljubljane da za slovenačkog predstavnika u Arbitražnom sudu postavi francuskog pravnika i predsednika Međunarodnog suda Ronija Abrama umesto kompromitovanog Jerneja Sekoleca. Taj izbor je oduševio stručnu javnost u Sloveniji, pa ga je državni radio proglasio "diplomatskom i kadrovskom pobedom" Slovenije nad Hrvatskom.

Ovakvo razgraničenje isposlovali su slovenački predstavnici u Arbitražnom sudu
Ovakvo razgraničenje isposlovali su slovenački predstavnici u Arbitražnom sudu

Danilo Turk je za slovenačku TV ocenio da povreda tajnosti postupka rada arbitraže, na koju se poziva Hrvatska, ne predstavlja "bitno kršenje" arbitražnog ugovora, koji i sam predviđa mogućnost rešenja takvih zapleta. Dodao je da bi hrvatske političare i pravnike trebalo upozoriti na njihove "neobične i emocionalne izjave" u vezi s arbitražnim skandalom.

Ako tako nastavi, Hrvatska bi mogla biti izolovana u međunarodnoj zajednici i u Evropi, a arbitraža predstavlja pravedan put do rešenja dugogodišnjeg nerešenog graničnog spora, upozorio je Turk, inače, potpisnik Arbitražnog sporazuma. Turk je u vreme slovenačke blokade hrvatskog pristupnog procesa s Evropskom unijom bio predsednik Slovenije, a prvi je upozorio da pravila po kojima u međudržavnim sporovima odluke donosi Međunarodni sud pravde Sloveniji ne bi odgovarala, jer su njegove presude bazirane na konvencionalnom međunarodnom pravu i nedovoljno elastične.

Sudija Roni Abram (Foto: AP)
Sudija Roni Abram (Foto: AP)

Sudija Roni Abram je Francuz, inače, predsednik Međunarodnog suda pravde u Hagu, stručnjak je za međunarodno javno pravo i učestvovao je u donošenju presude u sporu Hrvatske i Srbije po međusobnim tužbama za genocid, piše zagrebački Jutarnji list.

Reč je, kako se navodi, o određenom iznenađenju, iako se pre izbora Abrahama govorilo da će Ljubljana posegnuti za nekim jakim međunarodnim imenom kako bi Hrvatsku dovela u situaciju da teže nastavi sa sprovođenjem odluke o izlasku iz arbitražnog postupka. Slovenija je, piše zagrebački dnevnik, odigrala vrlo snažnu kartu, a premijer Miro Cerar je poručio da je izborom sudije Ljubljana ispunila sve obaveze prema Sudu te se nada da će arbitražni postupak biti nastavljen.

Podsećamo, Kurir je otkrio aferu o arbitraži Piranskog zaliva, a srpsko izdanje Njuzvika je i objavio transkripte koji to dokazuju, da su slovenačke diplomate vršile uticaj na međunarodne sudije Arbitražnog suda da granicu Piranskog zaliva postave u korist Slovenije tako što će joj dodeliti 2/3 tog zaliva.

Jernej Sekolec i Simona Drenik su podneli ostavke (Foto: Printscreen YouTube)
Jernej Sekolec i Simona Drenik su podneli ostavke (Foto: Printscreen YouTube)

I u Hrvatskoj i u Sloveniji digla se velika prašina, a glavni akteri afere, slovenački član Arbitražnog suda Jernej Sekolec i slovenačka predstavnica Simona Drenik, podneli su ostavke.

Premijer Hrvatske Zoran Milanović saopštio je da se Hrvatska povlači iz Sporazuma o arbitraži (Foto: Printscreen YouTube)
Premijer Hrvatske Zoran Milanović saopštio je da se Hrvatska povlači iz Sporazuma o arbitraži (Foto: Printscreen YouTube)

Hrvatski premijer Zoran Milanović je objavio da će Hrvatska izaći iz tog postupka "jer je kontaminiran", a Arbitražni sud je zatim zatražio od Slovenije da objasni ponašanje svojih predstavnika Jerneja Sokoleca i Simone Drenik u tom sudu.

U Sloveniji smatraju da Hrvatska nema pravo da se jednostrano povuče iz arbitražnog sporazuma, a u čitavoj aferi za Ljubljanu je najveći problem činjenica da je neko nedozvoljeno snimao razgovore slovenačkih predstvnika u Arbitražnom sudu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track