JUNKER PORUČIO TURCIMA: Uzalud pretite Evropskoj uniji, sporazum morate poštovati
Foto: Profimedia

Odgovor

JUNKER PORUČIO TURCIMA: Uzalud pretite Evropskoj uniji, sporazum morate poštovati

Planeta -

Turska mora da ispoštuje svoju stranu sporazuma koji je postigla sa Evropskom unijom u cilju zaustavljanja priliva migranata, rekao je danas predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker, poručivši da pretnje koje Turska upućuje EU neće imati efekta.

"Očekujemo da se Turska drži svojih obaveza - a pretnje nisu najbolji diolomatski instrument koji možete upotrebiti. Zato bi trebalo da prestane da ih koristi jer one neće imati nikakvog efekta", rekao je Junker novinarima u Ise-Šimi u Japanu, gde prisustvuje samitu G7, prenosi AFP.

Junker je istakao da Ankara mora da ublaži stroge zakone o antiterorizmu ukoliko želi da njenim građanima budu ukinute vize za putovanja u zemlje članice EU.

Lideri EU traže da Turska ispoštuje 72 uslova za viznu liberalizaciju i da suzi svoju definiciju o teroru kako bi prestala da goni akademike i novinare zbog objavljivanja onoga što naziva "terorističkom propagandom".

Ankara, s druge strane, odbija da to učini, ukazujući da je usred borbe protiv kurdskih ekstremista, navodi francuska agencija.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track