KAČINJSKI: Merkelova je kriva za BREGZIT, samo POLJSKA može da joj se SUPROTSTAVI
Foto: Reuters, AP

Jedini imaju hrabrosti

KAČINJSKI: Merkelova je kriva za BREGZIT, samo POLJSKA može da joj se SUPROTSTAVI

Planeta -

Jaroslav Kačinjski, lider vladajuće poljske stranke Pravo i Pravda, optužio je nemačku kancelarku Angelu Merkel da je kriva za Bregzit i dodao da je Poljska jedina država u Evropskoj uniji (EU) koja ima hrabrosti da se suprotstavi Nemačkoj.

"Nemci su uvideli da moraju da krenu dalje, da internacionalizuju dugove, uzmu na sebe dodatno breme. Bez toga može da padne cela EU, a sigurno evrozona, što ne bi bilo dobro za Nemačku jer ima koristi od evra. Bolje platiti nego rizikovati da se sve sruši. Posebno što se mnogo toga desilo. A Bregzit, to je zasluga Angele Merkel", kazao je Kačinjski.

Kačinjski, od koga zavise svi bitniji koraci vlade i šefa države iako je formalno samo poslanik, izjavio je da je EU na čelo Evropskog saveta uprkos otporu usamljene Poljske izabrala na dalje dve i po godine bivšeg poljskog premijera Donalda Tuska samo zato što Nemačka preko njega hoće da nametne promenu EU u "Evropu dve brzine".

"Pošto je pala odluka da lome naš otpor, to treba shvatiti kao promenu koncepcije nemačke politike, jasno izraženu u deklaraciji iz Versaja. Gospođa Merkel računajući na Tuska mora biti sigurna da će on podržati "Evropu u dve brzine", rekao je Kačinjski.

Nakon velikog diplomatskog poraza Poljske na samitu pretprošle nedelje u Briselu jer je Varšava usamljena protiv preostalih 27 članica, a za Tuska su glasali i najbliži saveznici Češka, Slovačka i Mađarska jer su ljuti što Poljska zbog domaće politike minira zajedničkog kandidata Višegradske grupe, ankete su pokazale veliki pad podrške vladajućim konzervativicima - sa preko 36 odsto na 29 odsto.

"Ne sumnjamo da će biti pada podrške u anketama. To je cena koju smo svesno ukalkulisali u troškove. Cena koju možda treba platiti da Poljska ne bude lopta koju šutiraju drugi", rekao je lider Prava i Pravde.

Kačinjski je naglasio da je neuspešni pokušaj da spreči reizbor Tuska "kapital" za budućnost Poljske.

"Država koja ume da se suprotstavi svima, među kojima i Nemcima u vrlo važnom pitanju, to je država visokog ranga. Veoma visokog ranga. Možda niko drugi u Evropi ne bi smeo da se usudi da uradi nešto slično", kazao je Kačinjski.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track