KAD TE HOĆE: Posle 14 godina vratili mu novčanik sa sve novcem i kamatama!
Foto: Shutterstock

Još ima ljudi

KAD TE HOĆE: Posle 14 godina vratili mu novčanik sa sve novcem i kamatama!

Planeta -
Pretpostavljam da se tim novcem izvukao iz škripca i godinama računao koliko novca treba da mi vrati, kaže Ivica Jerković i poziva nepoznatog čoveka da mu se javi jer ga želi za prijatelja

ZAGREB - Hrvat Ivica Jerković iz Donje Motičine izgubio je pre 14 godina novčanik sa 2.000 nemačkih maraka, a nedavno je dobio paket s tim novčanikom, parama i kamatom!

Odavno se oprostio i od novčanika i od dokumenata i od novca, a onda se desilo čudo. Kad je prošlog petka došao kući, dočekao ga je komšija koji je za njega preuzeo neki paket.

"Evo, danima ne mogu da dođem sebi otkako sam dobio taj paket. Šokirao sam se kad sam video šta je u njemu. Isprva sam pomislio da se neko šali sa mnom, pa sam otišao u Našice da proverim da li je novac pravi", kaže on.

U kutijici je bio onaj njegov izgubljeni novčanik. Ali kad je malo bolje pogledao, shvatio je da su u njemu i sva dokumenta i 1.500 franaka. Nepoznati pošiljalac šaljivo se potpisao kao Srećko Veselica i umesto svoje adrese stavio adresu Ivicinog oca.

"Znači, obezbedio je da pošiljka sigurno dođe u moje ruke. Jer, da je bila vraćena, došla bi mojoj porodici. Bolju uskršnju čestitku nisam mogao ni da zamislim. Ako taj novac uporedim s ondašnjih 2.000 njemačkih maraka, koliko sam imao u novčaniku kad mi je nestao, izračunao sam da mi je pošiljalac poslao onaj isti novac uvećan za kamate za ovih 14 godina“, oduševljeno priča Jerković, koji se i danas dobro seća dana kad je izgubio novčanik.

Išao je u banku u Našice da podigne novac za popravku krova na porodičnoj kući, ali umesto da se vrati prvo kući da osavi novac, produžio je do lokalnih ribnjaka, gde je njegovo društvo pravilo žurku. Pošto je jednom drugaru pozlilo, Ivica ga je odvezao u bolnicu.

"Dakle, novčanik je mogao da mi ispadne samo kod ribnjaka ili u bolnici. Auto sam pregledao sto puta i, kad sam shvatio da novca nema, završio sam na Hitnoj. Mogu vam reći da se sad, kad mi je novčanik vraćen, osećam gore nego onda. Sad mi je trebalo mnogo više vremena da dođem sebi“, priča on.

Ivica ne može ni da pretpostavi koje Srećko Veselica. Jasno mu je samo da je to neko ko je bio u velikoj finansijskoj nevolji.

"Pretpostavljam da se tim novcem izvukao i godinama računao koliko novca treba da mi vrati. Ne znam zašto bi inače čuvao novčanik sve ove godine", kaže Jerković i dodaje kako se uopšte ne ljuti na Dobru vilu i da bi želeo da zna ko je da bi se zahvalio.

"Ovo što je uradio je toliko veliko da, ako je neko od mojih prijatelja, sada možemo da budemo još veći prijatelji. Stvarno želim da znam o kome je reč, nema ni govora o nekoj ljutnji. Moj broj je 0958079702 i pozivam ‘Srećka’ da mi se javi. On je najbolji lični bankar u Hrvatskoj koji može da se zamisli", zaključuje Ivica Jerković.

(Nezavisne novine)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track