KAKO JE SVE PAPA ŠOKIRAO SVET OTKAKO JE IZABRAN: Pevao bih ko magarac, a hteo sam da budem mesar
Foto: AP, 12.02.2016.

Biseri

KAKO JE SVE PAPA ŠOKIRAO SVET OTKAKO JE IZABRAN: Pevao bih ko magarac, a hteo sam da budem mesar

Planeta -

Danas se navršava četiri godine pontifikata poglavara Rimokatoličke crkve Pape Franje, za kojeg nema tabu tema i ne prestaje da skreće pažnju javnosti pričama koje se ne retko ne tiču vere.

Papa Franja, koji je na mestu poglavara zamenio Benedikta XVI, koji je odlučio da se povuče, od prvog dana je privlačio pažnu javnosti, uvek opušten, direktan i otkačen, iako nisu svi iz crkvenih redova bili oduševljeni time, prenosi Rojters.

Jedan od razloga je i što je pokazao fleksibilniji i liberalniji pristup prema onima koje crkva, čast izuzecima, vekovina sistemski ignoriše, odbacuje ili osuđuje. Homoseksualci, pobačaj, društvene mreže, seks - ni jedna tema nije bila tabu za papu Franju u poslednje četiri godine.

U decembru 2015, naprimer, papa Franja se našalio pred hiljadama mladih, koje je primio u Vatikanu, rekavši im da peva "kao magarac".

"Volim pesmu", ali "kada bih morao pjevati, pjevao bih kao magarac. Ne znam da pevam", rekao je i dodamu da mu je ljubav prema muzici usadila majka sa kojom je svake subote poslepodne slušao operu na radiju.

Odgovarajući na pitanje šta je kao dečak hteo da bude kada odraste, 79-godišnji papa Franja je priznao da je hteo biti mesar.

U decembru prošle godine, papa je oslobodio španskog svešenika zatvorenog zbog objave poverljivih dokumenata novinarima u aferi poznatoj kao Vatiliks. Monsinjora Angela Valeja Balda, koji je vodio Komisiju o finansijama Vatikana, a ukrao i novinarima predao poverljive dokumente, u julu je Vatikan osudio na 18 meseci zatvora.

Među drugim optuženima u procesu "Vatiliks" dvojica italijanskih istraživačkih novinara su oslobođeni, a jedna savetnica je kažnjena uslovno. Papa Franja molio se u julu ispred najvažnije poljske svete ikone, Crne Gospe od Jasne Gore, i rekao na misi, na otvorenom pred desetinama hiljada okupljenih vernika, da zahvaljuje Poljacima što su zadržali veru u teškim vremenima.

Kad je blagosiljao oltar na početku mise, spotakao se na stepenicama.

Papa Franjo je u novembru prošle godine svim katoličkim sveštenicima dao moć "opraštanja greha abortusa".

"Želim ponovo jasno i nepokolebljivo da naglasim da je abortus teški greh, pošto se tim činom okončava nevini život. Ipak, moram da naglasim da ne postoji greh koji Božja milost ne može dosegnuti i isprati, kada naiđe na srce koje se istinski kaje i koje je spremno na mirenje s Ocem", rekao je.

Rekao je da je novinarstvo koje se temelji na glasinama oblik terorizma "Novinarstvo koje se temelji na glasinama i tračevima je oblik terorizma, a mediji koji stvaraju stereotipe o celim populacijama ljudi i učestvuju u stvaranju vesti kojima se jača strah od migranata deluju destruktivno", kazao je u septembru papa Franja.

On je kazao da je širenje glasina oblik terorizma, način na koji možete ubiti osobu svojim jezikom.

"Ovo najviše važi za novinare, jer njihov glas može dopreti do velikog broja ljudi. To je jedno moćno oružje", naveo je poglavar svih katolika.

Jedna od njegovih šokantnijih izjava je i ona izrečena u oktobru 2016, kada je novinarima u avionu rekao da je Isusu "gej dovoljno okej".

"Kada osoba koja je homoseksualac dođe pred Isusa, Isus sigurno neće reći odlazi jer si homoseksualac'", rekao je Franja po povratku iz Azerbejdžana. Papa je pričao sa osnivačem Fejsbuka, iako sam nema profil na toj društvenoj mreži. Papa Franja je, naime, primio mladog osnivača Fejsbuka, milijardera Marka Zukerberga i njegovu suprugu Prisilu Čan i sa njima razgovarao o tome kako pomoći najsiromašnijima, saopšteno je iz Svete stolice.

Sve troje su razgovarali o "primeni komunikacijskih tehnologija radi smanjenja siromaštva, podsticanja kulture susreta i prenošenja poruke nade, najpre najsiromašnijima", navedeno je u saopštenju. Papa, međutim, koristi Tviter i Instagram.

Na Tviteru ima desetine hiljada pratilaca, a od marta je i na Instagramu. Odluku Britanaca da napuste EU komentarisao je u junu prošle godine rečima: "Ishod britanskog referenduma sve nas poziva da sačuvamo i britansko i evropsko zajedničko dobro".

Naveo je da je narod izrazio svoju volju, a da je sada na, kako je rekao, nama velika odgovornost da sačuvamo dobrobit naroda u Ujedinjenom Kraljevstvu i dobrobit i suživot celog kontinenta.

"To je ono što očekujem", poručio je.

A pravi haos papa Franja je izazvao u septembru 2015. kada je iznenada posetio optičara u Rimu. Insistirao je da sam ode u prodavnicu i isproba naočare (iako bi mu ih naravno doneli u Vatikan). Franja je kod optičara proveo sat vremena, a s njim su bili lični sekretar, telohranitelj i nekoliko policajaca.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track