KAKO SU SIRIJCA BOMBAŠA POLICIJI PREDALE IZBEGLICE: Nismo mogli da dozvolimo da naudi Nemcima!
Foto: Printscreen Twitter

Sprečen veliki napad

KAKO SU SIRIJCA BOMBAŠA POLICIJI PREDALE IZBEGLICE: Nismo mogli da dozvolimo da naudi Nemcima!

Planeta -

Kada je policija u noći između nedelje i ponedeljka upala u stan u lajpciškom naselju Paunsdorf, najtraženiji terorista u Nemačkoj Džaber al Bakr (22) već je ležao vezan na sofi, a zemljak Sirijac ga je čvrsto držao za vrat.

Čoveka za koga se veruje da je planirao napad na aerodrom u Berlinu, savladale su izbeglice iz Sirije. Muhamed A. (36) je ispričao za “Bild” kako je s drugom savladao Al Bakra, koji je u subotu ujutro u Kemnicu umakao specijalcima koji su opkolile njegov stan.

Za sobom je ostavio 1,5 kilograma eksploziva TATP i samoubilački prsluk koji je bio skoro spreman za upotrebu.Nekoliko sati posle bekstva iz stana napisao je na društvenoj mreži sirijskih izbeglica da je na Glavnoj železničkoj stanici u Lajpcigu i da mu je potreban smeštaj.

Hemnic, Foto: Reuters
Hemnic, Foto: Reuters

“Odvezli smo se do stanice i odveli ga kod druga... Odatle smo ga odveli kod drugog drugara, gde je prenoćio”, kaže Muhamed A, koji je pobegao u Nemačku od Islamske države u Siriji. Al Bakr je u ekstremističkog organizaciji obučavan za proizvodnju bombi.

OBJAVLJENI DETALJI AKCIJE U NEMAČKOJ: Izradio samoubilački prsluk i krenuo na pohod kao u Parizu

U nedelju je “terorista”, kako ga naziva Muhamed, hteo da se ošiša. “Godinu dana sam radio kao frizer, pa sam mu obrijao glavu”, kaže Muhamed A, koji do tada nije imao pojma o kome je reč.

Nakon toga su on i još jedan drug videli na Fejsbuku da policija traži teroristu u čijem je stanu u Kemnicu pronađen eksploziv. Al Bakr im je ispričao da je upravo došao iz Sirije i da traži posao.

Kada je u nedelju uveče otišao na spavanje, Muhamed i njegov drug su na Fejsbuku komunicirali s drugim Sirijcima kako bi utvrdili da li je čovek kome su pomogli traženi terorista. Kada više nije bilo dileme, vezali su ga produžnim kablovima.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

“Ponudio nam je 1.000 evra i 200 dolara da ga pustimo. Novac i nož su mu bili rancu”, ispričao je Muhamed.

“Zahvalan sam Nemcima što su nas primili. Nismo mogli da dozvolimo da naudi Nemcima!”

Predsednik nemačke Savezne službe za zaštitu ustava Hans-Georg Masen rekao je za televizuju ARD, da je terorista, očigledno po nalogu ISIL-a, nameravao da napadne saobraćajnu infrastrukturu u Nemačkoj.

“Od obaveštajnih službi smo dobili informacije da je prvo hteo da napada vozove. Planovi su konkretizovani u smislu napada na berlinske aerodrome.”

(Bild)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja