KALIF UMESTO KALIFA: Čitavih 13 minuta bio Angela Merkel i već mu kažu da se ne zanosi
Foto: Reuters

Ambicije

KALIF UMESTO KALIFA: Čitavih 13 minuta bio Angela Merkel i već mu kažu da se ne zanosi

Planeta -
Zigmar Gabrijel predsedavao sednicom dok se kancelarka odmarala u Tirolu, ali njegove partijske kolege i mediji kažu da mu je to bilo sasvim dosta

BERLIN - Nemački ministar privrede i vicekancelar Zigmar Gabrijel je u vreme letnje pauze u Berlinu, čiji se političari odmaraju od Južnog Tirola, preko toplih mora pa do omiljenog Baltika, 13 minuta bio kancelar 83-milionske nacije, javljaju danas mediji.

Gabrijel je, naime, ove sedmice, kada je kancelarka Angela Merkel na odmoru u Južnom Tirolu, vodio sednicu vlade koja je trajala, kako saznaju mediji, svega 13 minuta. Minut pred početak sednice vlade, u 9.29 sati, Gabrijel je sedeo u crnoj kožnoj kancelarskoj fotelji, a zatim su brzo rešavana dva pitanja - korupcija među lekarima i posao za izbeglice - tako da je sednica u 9 sati i 42 minuta završena, prenose mediji.

Zigmar Gabrijel ne može da potuče Angelu Merkel na kancelariskim izborima, smatra Torsten Albig (Foto: Reuters)
Zigmar Gabrijel ne može da potuče Angelu Merkel na kancelariskim izborima, smatra Torsten Albig (Foto: Reuters)

Da li će Gabrijel imati priliku da zaista postane nemački kancelar, tema je o kojoj se raspravlja u letnjem primiriju dnevnih događaja, naročito posle jedne izjave njegovog partijskog kolege iz pokrajinske Šlezvig-Holštajn. Šef vlade pokrajine Šlezvig-Holštajna Torsten Albig (SPD) upitao je da li je socijaldemokratama na saveznim izborima 2017. godine uopšte i potreban kandidat. Albig je, između ostalog, rekao da je nemački kancelar Angela Merkel "veoma dobar kancelar" i izrazio sumnju da bi Gabrijel uopšte mogao da je "potuče".

"Ta misao, da bi SPD mogla na izborima 2017. godine da se odrekne kancelarskog kandidata, potpuno je suluda", kritikovala je generalni sekretar SPD Jasmin Fahimi svog partijskog kolegu Albiga.

Gabrijel, kada su u pitanju čak i njegovi partijski drugovi, ne kotira dobro i, kako pokazuje aktuelna anketa Instituta za istraživanje javnog mnjenja "Forsa", svega 35 procenata njih smatra da bi on bio odgovarajući kandidat na saveznim izborima 2017. godine. Prema toj anketi, 56 odsto članova SPD je mišljenja da od Gabrijela u partiji postoje i bolji kandidati za kancelara.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track