Kameron cepa Britaniju od EU
Foto: Rojters

Velika pobeda konzervativaca

Kameron cepa Britaniju od EU

Planeta -
Britanski premijer, koji je obećao referendum o odvajanju od Evropske zajednice ako pobedi, sam će formirati većinu u parlamentu, što je mnoge iznenadilo

London - Britanska Konzervativna stranka aktuelnog premijera te ostrvske zemlje Dejvida Kamerona osvojila je većinu na parlamentarnim izborima, što je iznenadilo svet, pogotovo britanske anketare, koji nikako nisu predviđali takav uspeh te opcije.Oni su neposredno pre glasanja uglas najavljivali da će konzervativci voditi žestoku borbu s Laburističkom strankom Eda Milibanda, koja je, suprotno svim tim najavama, doživela potpuni debakl. Tako je Kameron, koji je obećao da će, ukoliko na izborima pobedi i dobije novi mandat za sastav vlade, 2016. raspisati referendum o otcepljenju Britanije od EU, osvojio čak 326 mesta od ukupno 650 u Donjem domu parlamenta. - Sada je vreme da preipsitamo naš položaj unutar EU - poručio je Kameron juče.

Iznenađenje na izborima je loš rezultat laburista koji će na klupama parlamentarne opozicije zauzimati čak 100 manje, što će, prema navodima neimenovanih izvora iz stranke, naterati Milibanda da podnese ostavku na mesto njenog lidera.- Rezultati izbora predstavljaju ozbiljne probleme za sve anketare. Mi ćemo preispitati naše metode - napisala je na Tviteru firma za istraživanje javnog mnjenja Populus.Dramatične poraze neočekivano su doživeli i desničarska stranka UKIP Najdžela Faraža, kao i Liberalno-demokratska stranka Nika Klega. Zbog toga su obojica vođa partija juče podneli ostavke.Osvojenim glasovima Britance je iznenadila i Škotska nacionalna partija, koja se bori za nezavisnost, a koja je na izborima postigla istorijski rezultat, osvojivši 56 od mogućih 59 mesta.

Mediji o glasanjuMIROR: JOŠ PET PROKLETIH GODINA?Pojedini britanski mediji otvoreno su iskazali negodovanje nakon što je na parlamentarnim izborima ubedljivu pobedu odnela konzervativna stranka sa aktuelnim premijerom Dejvidom Kameronom na čelu. Tako je Dejli miror osvanuo s celom crnom naslovnom stranom i samo naslovom: „Još pet prokletih godina?“, aludirajući na to da bi Kameron, ukoliko formira vladu, dobio još jedan petogodišnji mandat.

Hit u parlament ušla najmlađa poslanica PSUJE I PIJE VOTKU, A POLITIČKI JE ADUT!Majri Blek (20) postala je kao članica Škotske nacionalne partije (SNP) najmlađi poslanik u britanskom parlamentu još od 1667, a osim po tome, svetskim medijima zanimljiva je zbog interesantnog stila života.Naime, ona je poznata po britkom jeziku, čestim psovkama i uživanju u ispijanju velikih količina votke, ali to nije sprečilo Britance da joj daju čak 23.500 glasova kao predstavniku za Pejsli i južni Renfruvšir. Na taj način ubedljivo je ostavila iza sebe uglednog i iskusnog političara Laburističke stranke Daglasa Aleksandera (47) i time ujedno i postala simbol poraza te opcije na parlamentarnim izborima održanim u četvrtak.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track