KAMERON POBEDNIK: Održaću referendum o našoj budućnosti u EU
Foto: AP

Apsolutna većina

KAMERON POBEDNIK: Održaću referendum o našoj budućnosti u EU

Planeta -
Vođa laburista Ed Miliband podnosi ostavku. Ubedljiva pobeda premijerovih torijevaca šokirala je političke analitičare na ostrvu

LONDON - Posle prebrojanih glasova sa 650 biračkim mesta, može se sa izvesnom sigurnošću reći da su konzervativci osvojili većinu sa više od 326 mesta u Donjem domu britanskog parlamenta, a prremijer Dejvid Kameron izjavio je da će nastaviti sa planiranim referendumom o članstvu svoje zemlje u EU.

"Jedan narod, jedno Ujedinjeno Kraljevstvo - tako želim da vladam ako mi se posreći da ostanem premijer", glasi prvi tvit koji je objavio posle konsultacija s kraljicom Elizabetom II o početku formiranja nove vlade.

"Mi ćemo imati referendum o našoj budućnosti u Evropi", izjavio je Kameron novinarima i obećao Škotskoj najveći mogući stepen autonomije posle tako ubedljive pobede na parlamentarnim izborima da su politički analitičari i mediji ostali zašanjeni..

Laburisti su propali i na klupama opozicije imaće 100 mesta manje, prenosi Rojters. Njihov lider Ed Miliband izjavio je da će odmah podneti ostavku da bi stranka mogla da se brzo reorganizuje.

Rezultat je došao kao šok za sve, pošto su višemesečne ankete predočavale da dve velike partije imaju približan broj glasača i da nijedna neće doći u poziciju da osvoji ukupnu većinu. Neke agencije za istraživanje priznale su da je nešto pošlo naopako, ali ne mogu još da razumeju šta.

"Rezultati izbora predstavljaju ozbiljne probleme za sve anketare, mi ćemo preispitati naše metode i pozvati Britanski izborni savez da ih pogleda", napisala je firma za istraživanje javnog mnjenja Populus na Tviteru.

Drugi kao što su Survation i ComRes brane svoj rad, ističući da su bili u pravu za veliki uspon Škotske nacionalne partije, kolaps Liberalnih demokrata i porast udela Partije za nezavisnost Velike Britanije UKIP.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track