KAPITALNA INVESTICIJA: Kina pravi zamenu za Panamski kanal

Počinje veliki graditeljski poduhvat

KAPITALNA INVESTICIJA: Kina pravi zamenu za Panamski kanal

Planeta -
Izgradnja kanala kroz Nikaragvu, koji će spajati Atlantski i Tihi okean, počeće u decembru, najavili kineski konzorcijum i vlasti iz Managve

MANAGVA - Izgradnja kanala kroz Nikaragvu, koji će spajati Atlantski i Tihi okean i biti direktna konkurencija Panamskom kanalu, počeće sledećeg meseca, najavili su kineski konzorcijum HKND i vlasti ove srednjoameričke zemlje.Projekat košta više od 50 milijardi dolara, preneli su svetski mediji.Veliki uspeh- Projekat ćemo započeti izgradnjom periferne infrastrukture, puteva i luka, koji su neophodni kako bi se prenele mašine i oprema - rekao je Kvok Vaj Pang, jedan od direktora izgradnje HKND.Predstavnik kineske kompanije Džu Sjuaja rekao je da su naučnici detaljno ispitali teren.- Kanal kroz Nikaragvu biće veliki uspeh i umnogome će poboljšati životni standard miliona stanovnika - rekao je on.

Kolumnista Biznis standarda Nitin Paj kaže da izgradnja ovog kanala ekonomski nema nikakvog smisla, ali da ima geopolitički značaj.- Iako je tajkun Vang Jang u tesnim vezama s Kineskom narodnom armijom i vladom u Pekingu, kineske vlasti zvanično nemaju nikakve veze sa ovim projektom. Međutim, nezamislivo je da Vang radi na nečemu vrednom 50 milijardi bez podrške države. Dogovor s vlastima Nikaragve daje Pekingu teritoriju u Srednjoj Americi, gde mogu da prave vojne ispostave, baze, pa čak i kolonije. Ako SAD već ima baze u kineskom komšiluku, što oni ne bi imali u američkom. Nikaragva još nije nova Kuba, ali može to postati - rekao je Nitin Paj.Analitičarka Frida Gajtes kaže da se najviše govori o kineskom učešću u projektu, ali da se pominjalo i učešće Rusije.Političke veze- Kina ima velike apetite prema bogatstvima Latinske Amerike i već neko vreme potiskuje SAD kao najvećeg trgovinskog partnera u regionu. Već su glavni trgovinski partneri Brazila i Čilea, a zvanični Peking pozajmljuje i novac drugim zemljama Južne i Srednje Amerike. Ove trgovinske veze uvek prerastaju u političke - tvrdi ona.

PobunaNE KINEZIMAUprkos tome što projekat donosi milijarde Nikaragvi, lokalno stanovništvo se buni protiv dolaska kineskih radnika. Mnogi seljaci već nose plakate i bedževe s porukom „Ne Kinezima“.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track