KATOLIČKI RED SVETI EĐIDIO: Evropa treba da primi i integriše pet miliona izbeglica
Foto: AP

Zavera ili humanost

KATOLIČKI RED SVETI EĐIDIO: Evropa treba da primi i integriše pet miliona izbeglica

Planeta -
Andrea Rikardi, osnivač reda Sveti Eđidio (Sant'Egidio) u Rimu, zatražio je da Evropa primi i integriše izbeglice i tako izgradi mešovito društvo

RIM - Evropa treba ne samo da primi, nego i da integriše izbeglice i tako izgradi mešovito društvo, saopštio je danas Andrea Rikardi, osnivač reda Sveti Eđidio (Sant'Egidio) u Rimu, koji se zalaže za rešavanje konflikata u svetu.

"Ogroman problem imigracije Evropu obavezuje da ponovo razmisli o svojim obavezama - ona treba ne samo da primi, nego i da integriše izbeglice i izgradi mešovito društvo", rekao je Rikardi i podsetio da je pet miliona ljudi spremno da ode iz Sirije, jer tamo više ne mogu da žive.

On je dodao da će Sveti Edjidio od 6. do 8. septembra u Tirani okupiti predstavnike velikih religija, i da je cilj skupa da se pomogne okončanju konflikata u svetu, koji su uzrok siromaštva i velikih izbegličkih kriza.

Sveti Eđidio je italijanskoj vladi predstavio projekat "humanitarnih koridora", čiji je cilj da se izbeglice spreče da krenu na opasna putovanja, u pokušaju da se domognu zemalja Evrope.

"Italijanske vlasti o tome raspravljaju već šest meseci, ali još nisu dali svoj odgovor. Kancelarije vezane za naš projaket bile bi u Libanu i Maroku, kako bi pomogle onima koji žele da odu", rekao je Rikardi.

On je pozvao sve zvaničnike da šire poruke koje šalje papa Franja. "Papa Franja je lucidan čovrek koji govori svojim srcem, ali i veoma realno. Ne treba da ga ostavimo samog", rekao je Andrea Rikardi.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja