KERI ZAPRETIO: Spremni smo da prekinemo odnose sa Rusijom zbog Sirije
Foto: Reuters, 24.03.2016.

Pojačane tenzije

KERI ZAPRETIO: Spremni smo da prekinemo odnose sa Rusijom zbog Sirije

Planeta -

Američki državni sekretar Džon Keri zapretio je danas da će prekinuti sve kontakte s Rusijom, ukoliko se ne obustavi rusko i sirijsko bombardovanje Alepa.

Stejt department je objavio da je Keri taj ultimatum izneo u telefonskom razgovoru sa ruskim kolegom Sergejom Lavrovom, preneo je AP.

Saradnja će biti prekinuti ako Rusija ne zaustavi ofanzivu sirijske vojske u Alepu i ne utiče na nastavak primirja, saopštili su u Stejt departmentu.

"On je informisao ministra inostranih poslova da se SAD spremaju da obustave bilateralne kontakte SAD i Rusije o Siriji, uključujući formiranje zajedničkog centra za realizaciju (primirja), ako Rusija ne preduzme hitne mere za prekid ofanzive u Alepu i uspostavi režim prekida borbenih akcija", izjavio je predstavnik Stejt departmenta Džon Kirbi.

Prema njegovim rečima, Keri za primenu zapaljiviih i protivbunkerskih bombi u Alepu i u celini za ofanizivu sirijske vojske, humanitarnu operaciju u gradu i navodne napade na civilnu infrastrukturu smatra odgovornom Rusiju.

Situacija u Alepu proteklih dana izmiče kontroli. Borbe su se pojačale uprkos primirju, a sirijske snage krive pobunjenike za kršenje privremenog mira.

BORBE ZA NAJVEĆI SIRIJSKI GRAD: Vladine snage zauzele centar Alepa

DŽON KERI: Bombardovanje Alepa umanjuje šanse za sirijski dogovor!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track